Matične ćelije meta imunog sistema

Izvor: B92, 15.Maj.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matične ćelije meta imunog sistema

Američki naučnici s Univerziteta Kalifornije su ovih dana stavili pod znak pitanja ispravnost teze da će reprogramirane odrasle, zrele ćelije u budućnosti moći da se koriste kao osnova za stvaranje organa za transplantaciju u laboratorijskim uslovima.

Naime, u istraživanju tima s pomentog univerziteta se pokazalo da imuni sistem primaoca može da odbaci neke vrste tih ćelija, što ih čini nepodobnim za transplantaciju, izvestila je francuska novinska agencija AFP.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Interesovanje za ćelijsko reprogramiranje oživelo je 2007, pošto su neki stručnjaci objavili da mogu da "naviju unazad" DNK odraslih, zrelih ćelija, čime one postaju višestruko upotrebljive matične ćelije, iz kojih mogu da nastanu specifične ćelije srčanog, moždanog, mišićnog i drugog tkiva. Korišćenjem takvih ćelija (iPSCs), zaobišli bi se moralni problemi koji se postavljaju kad je u pitanju primena pravih, embrionalnih matičnih ćelija (ESCs).

Stručnjaci su pretpostavljali da bi iPSCs, pošto bi nastale na bazi DNK samog primaoca, bile bezbedne od napada njegovog imunološkog sistema. Međutim, tim pod rukovodstvom Jang Sjua, profesora biologije s univerziteta Kalifornije, je utvrdio da to nije tako. Tim iz San Dijega je pomenute dve vrste ćelija testirao na miševima genetski izmenjenim tako da imaju identičan DNK.

Ispostavilo se da imunološki sistem životinja nije napadao ESCs ćelije, ali je napadao neke od iPSCs ćelija. Napadači su bile T ćelije, "teška artiljerija" imunog sistema, koja ima zadatak da uništi mikrobe iz spoljašnje sredine koji napadaju organizam.

Olakšavajuća okolnost je što imuni sistem ne napada sve nego samo deo iPSCs ćelija, tako da sada treba proveriti koje su to i zašto do toga dolazi, ističe Sju.

On pretpostavlja da problem s iPSCs ćelijama leži u greškama koje se pojavljuju u DNK kodu tokom reprogramiranja odraslih ćelija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Matične ćelije dobijene od zrelih na udaru imunog sistema

Izvor: SrbijaNet.rs, 15.Maj.2011

Američki naučnici s Univerziteta Kalifornije su ovih dana stavili pod znak pitanja ispravnost teze da će reprogramirane odrasle, zrele ćelije u budućnosti moći da se koriste kao osnova za stvaranje organa za transplantaciju u laboratorijskim uslovima. Naime, u istraživanju tima s pomenurog

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Reprogramirane ćelije na udaru imunog sistema

Izvor: medio.rs, 16.Maj.2011, 04:02

Pretpostavka da reprogramirane zrele ćelije mogu da se koriste za stvaranje organa za transplantaciju dovedena je u pitanje. Američki naučnici ustanovili su da, za razliku od matičnih ćelija, ljudski imuni sistem može da odbaci „prepravljane ćelije, što ih čini nepodobnim za transplantaciju.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.