Izvor: B92, 23.Feb.2021, 11:14

Master-plan predviđa manje domova zdravlja i filijala RFZO, ali ipak veći izbor gde da se lečimo

Master-plan predviđa manje domova zdravlja i filijala RFZO, ali ipak veći izbor gde da se lečimo

Masterplan - Nacrt plana za optimizaciju mreže zdravstvene zaštite o kome se do juče diskutovalo, predviđa ozbiljne promene u zdravstvenom sistemu Srbije, pa tako bi Beograd u narednih 15 godina trebao da dobije 5 urgentnih centara, u čitavoj Srbiji manji domovi zdravlja bili bi pripojeni jednom većem, a on bi dobio novo ime, pojedini gradovi bi dobili Hitne pomoći, transfuziloške službe, a pacijenti bi pomoć mogli da potraže i u ustanovama van svog okruga.

Masterplan, čiju je izradu sprovelo Ministarstvo zdravlja, predviđa organizaciju zdravstvenog sistema kroz šest regiona, uz planiranje kapaciteta u skladu sa brojem stanovnika, njihovim zdravstvenim potrebama i mogućnostima ustanova da pruže kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Tako će zdravstveni centar u Prokuplju postati Toplički zdravstveni centar, bolnica za specijalne cerebrovaskularne boleti "Sveti Sava" i Institut za reumatologiju bi bili pripojeni Univerzitetskom kliničkom centru Sbije, odnosno, kako se do skoro zvao Klinički centar Srbije. Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović – Batut" pripojio bi se Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

Predlaže se i nova organizaciona struktura RFZO-a sa 6 regionalnih kancelarija - po jedna u svakom regionu. To će dovesti do toga pacijenti mogu da se leče u bilo kojoj ustanovi, nebitno da li je ona u njihovom okrugu. Važno da je u regionu.

Ovim planom predviđeno je spajanje domova zdravlja na nivou okruga, odnosno, pripajaju se najvećem domu zdravlja u okrugu koji menja svoje ime. Na primer, u Severnobačkom okrugu su tri doma zdravlja - Dom zdravlja Mali Iđoš, Dom zdravlja Bačka Topola i Dom zdravlja Subotica tako da se prva dva pripajaju trećem koji menja ime u Severnobački domovi zdravlja, a pojedinačni domovi zdravlja u njegovom sastavu se nazivaju svojim dosadašnjim imenom, npr. Severnobački domovi zdravlja dom zdravlja Bačka Topola, objašnjava se u Masterplanu.

Biće spajanja i zdravstvenih centara, pa će se manji na nivou okruga pripajati većem koji menja ime prema okrugu u kom se nalazi (Pirotski, Moravički...)

Beograd će "pretrpeti" najveće promene

U Beogradu će se Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu spojiti sa Kliničko-bolničkim centrom "Zvezdara", sa kojim se spaja i Gradski zavod za kožne i venerične bolesti. Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava", kao specifična ustanova koja pruža tercijarnu zdravstvenu zaštitu, spaja se sa UKC Srbije i postaje nacionalni referentni centar za cerebrovaskularne bolesti.

Zbrinjavanje hitnih stanja biće moguće u 4 KBC-a koji rade 24 sata sedam dana u nedelji zahvaljujući povezivanju Urgentnog centra UKC sa službama za zbrinjavanje i prijem hitnih stanja u 4 bolnice u Beogradu.

Institut za transfuziju krvi Srbije treba da osnuje organizacionu jedinicu u КBC Zemun, s obzirom na to da se u okviru Službe za transfuziju krvi u toj ustanovi obavlja delatnost transfuziologije. Time će Institut rešili problem manjka kadra.

Planom je predviđeno da i Subotica dobije svoju službu za transfuziologiju, a Užice i Novi Pazar Hitnu pomoć.

Bilo je predviđeno i ukidanje studentskih poliklinika, odnosno, njihovo pripajanje domovima zdravlja, ali se od toga odustalo.

Ovo su samo neke od planiranih izmena u zdravstvenom sistemu Srbije u narednih 15 godina, a više o ovome je objavljeno na sajtu Optimizacija zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.