Masna jetra može biti vrlo opasna: Neki simptomi se vide na licu

Izvor: B92, 07.Okt.2023, 13:19

Masna jetra može biti vrlo opasna: Neki simptomi se vide na licu

Poznato je da do masne jetre dolazi zbog skladištenja dodatne masnoće, a kod većine to ne daje nikakve simptome

Masna jetra je jedna od najčešćih bolesti današnjice. Iako je ova bolest potpuno izlečiva, najčešće bez terapije, ali samo promenom životnih navika, bolesti jetre su i dalje značajan uzrok smrti u svetu.

Ako procenat masti u jetri prelazi 5 odsto, to znači da se radi o masnoj jetri i da nešto treba preduzeti. Glavni uzroci masne jetre su alkoholizam, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dijabetes i gojaznost, pa je prvi korak u rešavanju ovog problema zdravija ishrana.

Šta je masna jetra?

Masna jetra ili steatoza jetre je rezultat akumulacije masti u jetri koja prelazi 5 procenata ukupne težine tkiva jetre. Masna jetra se dugo smatrala benignim stanjem, koje ne prelazi u bolest, međutim, vremenom se pokazalo da steatoza jetre može biti veoma ozbiljna i može dovesti do ciroze jetre, piše dietx.rs.

Glavni uzroci masne jetre su:

- nutritivni uzroci - dijabetes, gojaznost, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti pankreasa, inflamatorne bolesti creva

- lekovi i toksini - alkohol, kontracepcija, kortikosteroidi

- nasledne bolesti - galaktozemija, cistična fibroza, Vilsonova bolest

- virusne bolesti - hepatitis C

Ciroza je hronična bolest jetre koju karakteriše oštećenje jetrenog tkiva, formiranje fibroznih ožiljaka i progresivno pogoršanje funkcije jetre, krvarenje, poremećaji određenih funkcija mozga, nagomilana tečnost u stomaku i povećan pritisak u krvnim sudovima.

Veoma je važno da prepoznate poremećaj pre nego što izazove ozbiljnije oštećenje jednog od najvažnijih organa, jer je jetra centralna laboratorija tela za preradu i prečišćavanje otrova.

Glavni simptomi koje treba znati

Masna jetra se obično naziva tihom bolešću, jer vrlo često nije praćena bilo kakvim simptomima, posebno kada je stanje u početnoj fazi. Ako bolest napreduje, što traje nekoliko godina ili decenija, mogu se pojaviti neki atipični znaci.

Simptomi bolesti jetre kao što su mučnina, opšta slabost, smanjena moć rasuđivanja, gubitak težine i apetita, konfuzija ili problemi sa koncentracijom generalno se javljaju kada je bolest prošla nekoliko faza i dostigla fazu u kojoj je neophodna poseta lekaru. Međutim, pacijenti često ne shvataju ove simptome kao nešto važno i bolest uzima maha.

Osim toga, simptomi masne jetre mogu se odraziti u vidu bolova u centralnom ili gornjem delu stomaka, tamnih mrlja na koži vrata ili podlaktice. Najznačajniji simptomi su uvećana jetra i bol u jetri.

Ako masna jetra dovede do ciroze, posledice mogu biti čak i fatalne, pa je prepoznavanje prvih simptoma izuzetno važno.

Kako objašnjavaju stručnjaci Klivlendske klinike, postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na masnu jetru, a neki se javljaju i na licu:

- žuta koža ili oči,

- crvena koža ili eritem,

- rozacea,

- kapilare na licu,

- bleda koža što može biti znak anemije.

Ovi znaci ne znače nužno da osoba ima problema sa masnom jetrom, ali vrlo često mogu ukazivati na taj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.