Maske nas štite 100 posto od omikrona

Izvor: B92, 08.Jan.2022, 16:12

"Maske nas štite 100 posto od omikrona"

"Omikron se vrlo brzo širi tako da jedna osoba u proseku zarazi 6-8 drugih osoba", kaže šef Klinike za zarazne bolesti Univerzitetske bolnice Šarite u Berlinu, infektolog Andrej Trampuž.

"Omikron se vrlo brzo širi tako da jedna osoba u proseku zarazi 6-8 drugih osoba, ali maske nas štite potpuno, skoro 100 odsto, ako ih nosimo pravilno i dobre FFP2 maske, one su blizu koži i ne propuštaju vazduh kroz", dodao je on.

Naveo je da uvek treba nositi maske kada nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod kuće.

Kao simptome koje ne treba da ignorišemo su teškoće sa disanjem, količina bola u grudima, ili koža postaje plava, i poteškoće da ostanemo budni, jer omikron takođe izaziva upalu pluća.

"Manje opasan, ali nikako blag"

Omikron se nije promenio, to je isti virus, samo se brže širi - zato imamo više pacijenata, navodi Trampuž, te da se terapija za pacijente nije promenila.

Sprečavanje infekcije je mnogo bolja od tretiranja bolesti, ističe, te kako je testiranje važno da bismo brže našli nove eventualne varijante. Virus je opasan samo kada dođemo u prvi kontakt sa njim, jer nemamo razvijen imunitet, ali će vremenom korona postati kao sezonski virus, smatra Trampuž.

"Verovatno će biti potrebna i četvrta doza, moramo da postignemo kolektivni imunitet", naveo je on.

"Nadam se da će omikron biti poslednji soj", kaže gost vesti Al Jazeere je šef Klinike za zarazne bolesti Univerzitetske bolnice Šarite u Berlinu, infektolog Andrej Trampuž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.