Marija Gnjatović za B92.net: Kinezi kod vakcine primenili jednu mudru tehniku

Izvor: B92, 10.Feb.2021, 21:34

Marija Gnjatović za B92.net: "Kinezi kod vakcine primenili jednu mudru tehniku"

Sva istraživanja koja je INEP radio dokazala da su vakcine vrlo kvalitetne i efikasne, kao i da su stvorile dobar imunološki odgovor, što dosta ohrabruje.

Dr Marija Gnjatović, doktor nauka tehnološko inženjerstvo-biotehnologija, istraživač saradnik Instituta za primenu nuklearne energije INEP, kazala je za naš portal da što više pojedinaca da svoj doprinos usporavanju širenja virusa, to ćemo lakše dostići kolektivni imunitet.

"Da bismo do njega došli potrebna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je cifra od 60 do 80 odsto onih koji imaju imunitet, a tada možemo reči da smo na putu da se rešimo virusa. Sve vakcine su dobre i efikasne, a sve su i vrlo slične. Kroz kinesku se unose svi proteini virusa i ona ima S protein. Kinezi su primenili jednu mudru tehniku, tj. tehniku inaktivacije virusa koja omogućava velike količine zaštitnih antitela", kazala je Gnjatović.

Istraživanja su pokazala i da je Fajzer/Bajontek vakcina zaista efikasna, da indukuje ozbiljan imunološki odgovor, i stvaranje antitela čak i pre revakcine.

"Kineska je u najvećoj meri aplikovana kod nas i nije bilo nikakvih značajnih neželjenih dejstava. Dosta ohrabruje činjenica da se nikome ništa nije dogodilo, pa možemo da tvrdimo da su vakcine efikasne i bezbedne, a to ohrabruje čak i one koji su bili protiv vakcinacije", kaže ona.

Fajzerova vakcina, kako kaže, može da izazove neke burnije reakcije, najviše neželjenih dejstava je bilo prijavljeno za ovu vakcinu.

Ona je objasnila da je jako bitno da organizam bude zdrav, da bi dao svoj maksimum, odnosno napravio dobar imunološki odgovor.

Takođe, pre prve doze potrebno je da budete zdravi da date svom organizmu priliku da da imuološki odgovor, zato je bitno da se maske i dalje nose. Pre, između dve doze, kao i nakon revakcinisanja.

"Nakon druge doze ista je priča. Pun efekat se očekuje dve nedelje nakon druge doze, međutim potrebno je i dalje poštovati mere zaštite, jer ne postoje čvrsti dokazi da vakcina u potpunosti štiti od prenosa virusa. Dakle možete da ga prenesete dalje. Ono što napominje jeste da njihova istraživanja pokazuju da vakcine daju dobar odgovor, čak i nakon prvih doza", kazala je ona.

Niste dobili SMS za revakcinaciju?

Ona je, kako kaže i vakcinisana i revakcinisana, te se nekoliko dana nakon druge doze desio veliki skok antitela. U Srbiji ljudi dobro reaguju na vakcine, a kako tvrdi uvek postoje pojedinci koji možda neće stvoriti dobar imunološki odgovor, ali ne ako posledica vakcine, već njihovog zdravstvenog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.