Marihuana, kao lek, nije baš svemoguća

Izvor: Mondo, 25.Jun.2015, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marihuana, kao lek, nije baš svemoguća

Pročitajte u kojim slučajevima kanabis pomaže, a u kojim može biti više štete nego koristi.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Terapeutska svojstva marihuane su ograničena i nesigurna, zavisno od simptoma, zaključak je američke studije u kojoj su analizirani rezultati 79 kliničkih ispitivanja.

Analiza ispitivanja, sprovedena na 6.500 učesnika, sugeriše da je ta biljka, koja sadrži psihoaktivnu supstancu, povezana s promenljivim poboljšanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << simptoma, ali nijedno kliničko ispitivanje ne uspeva to da dokaže statistički.

Autori su zaključili da kanabinoidi mogu biti delotvorni u lečenju hroničnih neuropatskih bolova i grčeva prouzrokovanih multiplom sklerozom.

Međutim, smatraju da su slabi dokazi da marihuana može da pomogne obolelima od raka koji imaju mučninu i povraćanje zbog hemoterapije i osobama koje pate od nesanice i Turetovog poremećaja. Kada je reč o napetosti i o depresiji, nije primećeno nikakvo poboljšanje.

Istraživanje pokazuje i povećan rizik od nekih nuspojava, pa i teških, među kojima su najčešći vrtoglavica, suvoća usta, mučnina, umor, pospanost, euforija, povraćanje, dezorijentisanost, smušenost, gubitak ravnoteže i halucinacije.

Autori studije napominju da su potrebna "temeljnija klinička ispitivanja da bi se potvrdio efekat kanabinoida i dodatna istraživanja radi procene same biljke, s obzirom da nema mnogo naučnih informacija o njenom delovanju".

U SAD su 23 savezne države i Wašington, savezna prestonica, ozakonili primenu marihuane u medicinske svrhe, a mnoge druge zemlje imaju slične zakone.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.