Manjak sna i postajemo optimisti

Izvor: B92, 17.Mar.2011, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjak sna i postajemo optimisti

Kada ne spavamo dovoljno možemo postati previše optimistični i donositi takve odluke, pa čak se i okušati u rizičnom kockanju.

Rezultati istraživanja objavljenog u magazinu „Neuroscience" otkrivaju ono što je već bilo poznato vlasnicima kazina, ali i naučno potvrđuju – blještava svetla i zvukovi slot mašina vuku kockare da se duže zadržavaju u kockarnicama, odnosno, sve dok ne ostanu bez novca.

Skeniranjem mozgova osoba koje su provele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budnu noć, ili jako loše spavale, naučnici su poredili aktivnosti sa mozgovima onih koji su se dobro naspavali.

Skener je pokazao više aktivnosti u delu mozga koji prenosi pozitivnost, a smanjuje aktivnosti u delovima koji su odgovorni za uočavanje negativnih ishoda.

U istraživanju je očestvovalo 29 volontera sa prosekom starosti 22 godine, koji su morali da donose vrlo važne ekonomske odluke nakon neprospavane noći. Nenaspavanost podstiče previše pozitivan stav i utiče na to da više verujemo u pozitivne ishode našiih odluka.

Vinod Venkatraman, vođe istraživanja, kaže: „Nije dovoljno da unesemo kofein, izađemo na svež vazduh ili vežbamo da bismo odagnali osećaj umora. Oni koji se noću kockaju imaju još jednu brigu pored umora – bore se sa očiglednim gubicima dok, zapravo, traže dobitke jer im je umoran mozak isključio centar za uočavanje negativnih ishoda."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.