Malo sna u mladosti oštećuje mozak

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo sna u mladosti oštećuje mozak

Novo istraživanje pokazalo je da nedostatak sna tokom adolescencije može ostaviti trajne posledice na veze između nervnih ćelija u mozgu.

Naučnici Univerziteta Viskonsin-Madison u Americi sproveli su niz testova na mladim miševima koji su bili podeljeni u različite grupe.

U jednoj su bili miševi koji su svakodnevno bili budni osam do deset sati, u drugoj su bili miševi kojima je bilo dozvoljeno da spavaju koliko žele, dok su u trećoj grupi bili miševi koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su bili prisiljeni da ostanu budni.

Naučnici su otkrili da životinje koje nisu dovoljno spavale imaju nepravilnosti u stvaranju i korišćenju sinapsi - veza između nervnih ćelija u mozgu, objavljeno je u stručnom časopisu "Nejčr neurosajans" (Nature Neuroscience).

Doktorka Kjara Chireli kaže da je "jedan od problema na koji upozorava istraživanje nedostatak sna u adolescenciji, posebno hronični koji može imati trajne posledice na stvaranje veza u mozgu".

Ona je dodala da još nije poznato da li su te promene dobroćudne, trenutne i reverzibilne ili imaju trajne posledice na funkcionisanje mozga.

Stručnjaci upozoravaju da bi 16. godišnjaci trebalo da spavaju svake noći oko osam i po sati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.