Malo alkohola i zdrave životne navike koriste srcu

Izvor: BKTV News, 09.Sep.2014, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo alkohola i zdrave životne navike koriste srcu

Istraživanje kanadskih naučnika s MekMaster univerziteta povezuje malu do umerenu konzumaciju alkohola s 13 odsto manjim rizikom za srčani udar – infarkt.

Međutim, naučnici dodaju da nije bilo moguće izdvojiti tip alkoholnog pića s najizraženijim pozitivnim efektom na zdravlje srca, pokazuju rezultati objavljeni u naučnom časopisu „Circulation“ a zasnivaju se na podacima prikupljenim u 52 zemlje od 27.500 ispitanika.
Pored toga je utvrđeno da preterana konzumacija >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << alkohola rezultira 40-procetnim povećanjem rizika za infarkt, posebno kod osoba starijih od 65 godina.
S druge strane, ženama se preporučuje dnevna konzumacija do jedne doze alkohola, a muškarcima najviše do dve doze nekog alkoholnog pića dnevno.
Usvajanje zdravih životnih navika, takođe, dovodi do smanjivanja rizika za bolesti srca, pokazuje istraživanje sprovedeno u Americi na ispitanicima starim od 38 do 50 godina.
Naučni nalazi su prikupljeni od 5.000 osoba koji su praćeni 20 godina, a ispitanici su na početku istraživanja bili stari od 18 do 30 godina.
Takođe je utvrđeno da usvajanje loših životnih navika u mladosti rezultira povećanjem rizika za bolesti srca, ali da pozitivne promene u pogledu ishrane i fizičke aktivnosti mogu taj rizik znatno da smanji.
Među faktore koji znatno dprinose smanjivanju rizika za bolesti srca spadaju i prestanak pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola.
Tokom istraživanja, zdrave životne navike usvojilo je oko 25 odsto ispitanika, piše stručni časopis „Circulation“.
Izvor: Dnevnik
The post Malo alkohola i zdrave životne navike koriste srcu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Stopa samoubistava u Francuskoj među najvišim

Izvor: Akter, 09.Sep.2014

U Francuskoj godišnje više od 10.000 ljudi oduzme sebi život, što tu zemlju svrstava među prve zemlje u Evropi po stopi samoubistava..Među samoubicama je najviše muškaraca, dok su žene, posebno maloletne devojke, brojnije u pokušajima samoubistva, pokazuju podaci iz danas objavljenog izveštaja...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.