Malarija u Italiji

Izvor: Mondo, 05.Sep.2017, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malarija u Italiji

Lekari kažu da je reč o misterioznom slučaju.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Četvorogodišnja devojčica umrla je od cerebralne malarije na severu Italije, u regionu u kojem zvanično nema ove bolesti, a lekari kažu da je reč o misterioznom slučaju.

Sofija Zago umrla je u nedelju, 3. septembra, u večernjim časovima, nakon što je dan ranije prebačena u bolnicu zbog visoke temperature.

U Italiji nema anofeles (anopheles) komaraca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koji je prenosilac cerebralne malarije, nasjmrtonosnijeg oblika ove bolesti. Neki strahuju da je, posle vrelog avgusta, ovaj insekt možda stigao do Italije.

Druga mogućnost je da je komarac stigao u avionu, piše BBC.

Pročitajte: Kako se prenosi malarija, koji su simptomi

Sofija je bila na odmoru sa svojim roditeljima u Bibioneu, na obali Jadranskog mora, nedaleko od Venecije.

"Ovo je prvi put u mojoj tridesetogodišnjeoj karijeri da sam video slučaj malarije poreklom iz Trenta", izjavio je doktor Klaudio Paternoster, specijalista za zarazne bolesti u bolnici "Santa Kijara".

Italija nije imala problema sa malarijom od pedesetih godina prošlog veka, zato što su isušena područja u kojima su se razmnožavali komarci.

Napravite sprej - "smrt za komarce"

Trento, mesto u kojem je postavljena dijagnoza malarije, nalazi se u podnožju Alpa.

Prema jednoj teoriji, Sofija se zarazila malarijom od dece koja su se lečila od ove bolesti u bolnici u Trentu 15. avgusta. Ona su se zarazila u Africi i oporavila su se.

Sofija se od ranije lečila od dečijeg dijabetesa u ovoj bolnici.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.