Majke ćerkama doniraju matericu

Izvor: B92, 14.Jun.2011, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majke ćerkama doniraju matericu

Prva transplantacija materice sa majke na kćerku u svetu mogla bi da bude obavljena iduće godine u Švedskoj, saopštio je danas vođa međunarodnog istraživačkog tima u zapadnom švedskom gradu Geteborgu.

"Stigli smo do stupnja na kom smo počeli da planiramo transplantaciju na ljudima i trenutno posmatramo 10 parova, mahom majke i kćerke", kazao je Mats Branstrem agenciji AFP, dodajući da bi prva transplantacija ljudskog uterusa mogla da se obavi "najranije početkom iduće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine".

On je napomenuo da će transplantacija materice sa majke na kćerku biti prvi takav slučaj u svetu, mada je transplantacija materice između dve žene koje nisu u srodstvu urađena u Saudijskoj Arabiji još 2002.

Njegov tim međunarodnih lekara na univerzitetskoj bolnici Salgrenska već deset godina istražuje metodu transplantacije uterusa koju je testirao na životinjama. Branstrem je objasnio da prilikom transplantacije materice sa majke na kćerku nisu uočene nikakve posebne komplikacije.

"Može samo da bude prednost, jer su njihova tkiva slična, pa je manja mogućnost da dođe do odbacivanja organa", kazao je on.

Jedan od parova, majka i kćerka, koje se trenutno podvrgavaju obaveznim fizičkim i psihološkim testovima pre eventualnog zahvata, izjavile su švedskim medijima da su zahvalne što im je omogućeno da budu deo projekta.

"Data mi je mogućnost za koju nisam ni sanjala da postoji", kazala je tabloidu Ekspresen 25-godišnja nastavnica biologije, rođena bez materice, koja će moći da dobije ovaj organ od svoje 56-godišnje majke.

Ona je objasnila da to što će primiti matericu iz koje je sama potekla za nju ne predstavlja problem.

"To je organ kao i svaki drugi i nema nikakav genetski značaj", kazala je ova mlada žena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Transplantacija materice sa majke na kćerku

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jun.2011

GETEBORG - Prva transplantacija materice sa majke na kćerku u svijetu mogla bi da bude obavljena iduće godine u Švedskoj, saopštio je danas vođa međunarodnog istraživačkog tima u zapadnom švedskom gradu Geteborgu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.