MRI utvrđuje rak i pre simptoma

Izvor: B92, 11.Maj.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MRI utvrđuje rak i pre simptoma

Snimanjem celog tela uz pomoć magnetne rezonance (MRI) može tačno da se otkrije da je tumor dojke metastazirao na kosti, čak i kad nema nikakvih simptoma, objavili su indijski stručnjaci.

Istraživački tim iz bolnice Dinanat Mangeškar u Puni tvrdi da bi ovaj metod, kojim se moćni magneti koriste da bi se dobila slika kompletnog tela, trebalo da ima prvenstvo pri utvrđivanju da li je došlo do metastaza raka dojke, preneo je Rojters.

Vođa istraživanja, dr Jošita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sing, naglašava da se ovim metodom pacijent ne izlaže zračenju, koje može da ima kancerogeno dejstvo. Ona naglašava da je ovo najbolji način da se proceni opseg oboljenja i prema tome odredi najbolji tretman.

Pitanje zračenja došlo je u žižu javnog interesovanja oktobra prošle godine, pošto je utvrđeno da je primenom konvencionalnijeg metoda kompjuterske tomografije (CT skener) preko 200 obolelih izloženo potencijalno toksičnom nivou radijacije u Medicinskom centru Sidars-Sinaj u Los Anđelesu. Tim dr Sing je na 99 žena, koje su imale tumor dojke, obavio MRI dijagnostiku "od glave do pete". Potom su te pacijentkinje praćene da bi se utvrdilo da li će se pojaviti klinički simptomi eventualnih metastaza.

Ispostavilo se da je MRI tačno pokazala, u nekim slučajevima i pre bilo kakvih simptoma, da je do širenja bolesti došlo kod 47 od tih žena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.