MR za klaustrofobične i u Srbiji

Izvor: B92, 17.Feb.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MR za klaustrofobične i u Srbiji

Pored toga što je ova magnetna rezonanca otvorena, sto na kojem pacijent leži je pokretan u više pravaca.

U Srbiju je stigla prva magnetna rezonanca otvorenog tipa, pogodna za pacijente koji pate od klaustrofobije, starije i decu. Najnoviji aparat japanskog proizvođača „Hitači", koji je u praksi već dokazao da po kvalitetu slike ne zaostaje za magnetima zatvorenog tipa jačine 1,0 i 1,5 T (tesla), nabavio je Dijagnostički centar Zemun.

- Pored toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ova magnetna rezonanca otvorena, a time i komfornija za pacijente, sto na kojem pacijent leži je pokretan u više pravaca, pa snimana regija može preciznije da se dovede u željenu poziciju - kaže Predrag Bjeletić, direktor i suvlasnik Dijagnostičkog centra Zemun. - Na ovom aparatu može da se uradi više od 95 odsto svih pregleda koji se rade magnetnim rezonancama zatvorenog tipa.

Iako snimanje magnetnom rezonancom danas neuporedivo kraće traje nego pre desetak godina, ipak zahteva mirovanje pacijenta od 15 do 20 minuta. Ovo i pacijentima i lekarima može da bude mučno, naročito ako je reč o deci, gde se, u nekim slučajevima, čak predlaže i davanje sedativa, ili uvođenje u opštu anesteziju.

- Magnetna rezonanca otvorenog tipa može sa lakoćom da otkrije brojne promene koje mogu da se dijagnostikuju samo ovom metodom - objašnjava dr Snežana Vuković, radiolog Dijagnostičkog centra Zemun. - Odličan je za dijagnostiku centralnog nervnog sistema (mozga i kičme), koštano-zglobnog sistema i male karlice. Recimo, bolesti završnog dela debelog creva, prostate, karcinoma endometrijuma, ciste na jajnicima, karcinom grlića materice. Od neprocenjivog je značaja za procenu proširenosti tumora organa smeštenih u karlici.

Snimanje magnetnom rezonancom otvorenog tipa traje koliko i u zatvorenim magnetima.

Rezultati

Rezultati snimanja se dobijaju istog dana, najkasnije za 30 minuta do sat vremena, a cena jednog pregleda u Dijagnostičkom centru Zemun je 10.950 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.