Losos uzgajan u ribnjacima jedna od najotrovnijih riba, opasan po zdravlje

Izvor: B92, 15.Dec.2023, 09:10

Losos uzgajan u ribnjacima jedna od najotrovnijih riba, opasan po zdravlje

Gajeni losos se tovi ishranom od užeglog semena i ribljeg ulja, proteinskih prahova, pesticida i sintetičkih boja. Veoma je visok i omega 6 PUFA, i generalno je veoma loš i opasan po ljudsko zdravlje.

Iako je dosta pristupačniji, losos uzgajan u ribnjacima je hranjen nekvalitetnom hranom i prskan pesticidima i hemikalijama, da bi izgledao bolje "na oko". Baš kao što kaže izreka "Ono ste što jedete", tako i ovaj losos postaje nezdrav zbog svoje ishrane, a onda i vi, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ga konzumirate.

Nutritivna vrednost ribe zavisi i od njenog uzgoja i ribnjaka u kom je boravila.

Farmeri koji rade na uzgoju ove vrste lososa moraju da nose zaštitne maske, da se ne bi otrovali od pesticida, kojim se on prska. Zbog nezdrave ishrane i pesticida, ova riba često mutira i menja svoj prirodan izgled do neprepoznatljivosti. Prskanje neurotoksičnim otrovima može dovesti do trovanja ljudskog organizma. Takođe, zagađivači iz ovog lososa mogu poremetiti hormone u telu čoveka.

Takođe, ova riba se tovi peletom, da bi bila što veća i masnija, i do tri tone hrane na dan se baca u ove ribnjake. Voda se tako zagađujue, riba se deformiše, i puna je loših masti i hemije.

Ribnjaci u kojoj se riba uzgaja su, uglavnom, prljavi i visoko zagađeni. Mulj, otrovne materije i voda koja se uliva u kanale, čine ovog lososa još gorim i otrovnijim.

Jedan poznati naučni centar je radio testiranje na laboratorijskim zamorčićima. Jedno vreme su ih hranili uobičajenom laboratorijskom hranom, a posle toga uzgajanim lososom. Nakon konzumiranja ove vrste lososa, zamorčići su dobili masno tkivo na stomaku, i trovanje, koje je pokazalo koliko je ova namirnica štetna, masna i nutritivno siromašna.

Koji losos se preporučuje za kupovinu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.