Loše strane antidepresiva

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše strane antidepresiva

Sve više ljudi ne može da se posveti svakodnevnim aktivnostima bez pomoći antidepresiva. Ipak, da li su oni zaista pomoć koja nam je potrebna?

Lekovi poput „prozaka" smatrani su ranije magičnim pilulama koje mogu da oteraju loše raspoloženje zauvek. Međutim, poslednjih godina, ima sve više dokaza da ovi lekovi imaju pozitivan učinak na zanemarljivo mali broj ljudi.

Jedno kontroverzno istraživanje čak je došlo do rezultata da antidepresivi mogu pojačati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << depresiju kod nekih ljudi. Uglavnom je problematičan sastojak serotonin, koji se inače prirodno nalazi u mozgu i zadužen je za dobro raspoloženje.

Međutim, on je odgovoran i za brojne druge funkcije organizma, pa lekovi koji podstiču njegovo delovanje ili ga sadrže mogu imati brojne neželjene efekte. Obično je reč o problemima sa varenjem, seksualnom disfunkcijom, a u ređim slučajevima dolazi do šloga i prerane smrti.

Ranija istraživanja pokazala su da lekovi poput „prozaka" koji deluju na serotonin imaju vrlo slab efekat na ljude sa blagom i umerenom depresijom i da mogu pomoći samo nekolicini onih najozbiljnijih slučajeva.

Eminentni psiholog Irving Kirš čak je otkrio da za mnoge pacijente takozvani SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina) lekovi nisu ništa efikasniji od placebo pilule.

Pre dve godine, u kanadskom Žurnalu medicinske asocijacije objavljeno je da su žene koje uzimaju antidepresive u 68 odsto većem riziku od pobačaja.

Takođe, jedno istraživanje manjeg obima u Danskoj otkrilo je malo, ali značajno, povećanje rizika od urođenih srčanih mana kod beba čije su majke uzimale SSRI u prvom tromesečju trudnoće.

Stručnjaci smatraju da se svi ti negativni efekti mogu objasniti poremećajima delovanja serotonina. Naime, posle duže upotrebe SSRI lekova, mozak počinje da smanjuje lučenje serotonina, što ga čini manje osetljivim na takve antidepresive.

Takve promene mogu biti privremene, ali su neke studije pokazale da do uspostavljanja ravnoteže može proći i po dve godine. Slično važi i za sve druge lekove protiv depresije.

Takođe, neke studije otkrile su da kod starijih osoba antidepresivi mogu da izazovu preranu demenciju, a istraživanje objavljeno u britanskom Medicinskom žurnalu pokazalo je da pacijenti koji uzimaju SSRI imaju četiri odsto veće šanse da umru naredne godine, nego oni koji ne uzimaju te lekove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.