Izvor: N1 televizija, 11.Jun.2017, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudska himera: Manekenka otkrila da je "sama sebi blizanac"

Manekenka i pevačica iz Kalifornije Tejlor Mul (33) se oduvek razlikovala od drugih po neobičnom belegu na stomaku. Slučajno je otkrila da se zapravo radi o retkom genetskom fenomenu - himerizmu. Tako je leva strana njenog tela zapravo njena sestra bliznakinja.

A post shared by Taylor Muhl (@taylormuhl) on Mar 24, 2017 at 12:03pm PDT

Himerizam u genetici označava situaciju kada se jedan organizam sastoji od ćelija koje potiču od više zigota (oplođenih jajnih ćelija). >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Ova mutacija je veoma retka, a do sada je zabeleženo manje od 100 takvih slučajeva među ljudima. Razlog tome je što ovi ljudi najčešće ni ne znaju da su "himere", pošto retko imaju vidljive promene na telu koje to otkrivaju.

Kod Mul je bio drugačiji slučaj, pošto je rođena sa neobičnim belegom na stomakom, koji pravolinijski deli njenu kožu na dve boje. Osim toga, Mul je uvek bila bolešljiva, ali nije mogla da pretpostavi da njene česte prehlade kriju zapravo retko genetsko stanje. Pošto je videla emisiju o bebi koja ima sličan beleg kao ona, konsultovala je doktora koji joj je potvrdio da ona zapravo predstavlja "kombinaciju" dve osobe - sebe i svoje bliznakinje, sa kojom se spojila još dok je bila u materici.

Another photo from my @dailymail article! #taylormuhl #humanchimera

A post shared by Taylor Muhl (@taylormuhl) on Jun 7, 2017 at 4:08pm PDT

Tako je cela njena leva strana malo veća od desne. Kasnijim testiranjem utvrđeno je da ima dva imuna sistema, dva krvotoka i dva seta DNK. Njena bolešljivost je sada objašnjena - sa dva imuna sistema, u sezoni gripa treba duplo više vremena da se razvije imunitet na neki virus.

Himera je mitsko biće koje se često predstavlja kao spoj lava i koze sa zmijskim repom. Trebalo bi da predstavlja "spoj nespojivih" životinja, koje izgledaju groteskno i donose nesreću onom ko ih vidi. U popularoj kulturi himere se pojavljuju u brojnim poznatim serijama - Dosije X je posvetio epizodu himerama, pojavljuju se u Moćnim rendžerima. Najpoznatiji anime (manga) u kojoj se pojavljuju himere kao likovi i alegorija je Fullmetal Achemist.

"Uvek sam krila svoj stomak. Tražila sam fotografima da ga fotošopuju. Ali sada, želim da prihvatim kako izgledam. Želim da inspirišem ljude da se osećaju lepo iako su drugačiji", rekla je Mul za Dejli mejl.

Laboratorijski, himerizam se veštački proizvodi u cilju istraživanja, a najpoznatiji slučaj himerizma je kada je stvorena "kozovca" odnosno kombinacija koze i ovce, koja je uspela da doživi odraslo doba.

Istraživanja "spajanja" čoveka i životinja su takođe rađena, ali su i dalje etički problematična. Protivnici ovakvog testiranja smatraju da to unižava dostojanstvo čoveka, i da se time briše granica između čoveka i životinje.

Velika Britanija je nakon rasprave u parlamentu dozvolila stvaranje ljudskih himera u laboratoriji, uz pomoć matičnih ćelija, uz obavezu da one budu uništene u roku od 14 dana. Rasprava o zakonu koji bi uredio ovu oblast u SAD je pokrenuta, ali nikada nije dobila epilog.

Prednost istraživanja ljudskih himera bi bilo napredak u domenu medicine, genetike i drugih oblasti. Ali pItanje koje se tada postavljalo je: ako se veštački stvori biće koje ima makar i 1 % ljudske genetike, a potom uništi - da li je to ubistvo?

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.