Leti su mnogo veće šanse: Šta kada se otrujete hranom?

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 11:50

Leti su mnogo veće šanse: Šta kada se otrujete hranom?

U letnjem periodu veće su šanse da se otrujete namirnicama životinjskog porekla koje ne trpe visoke temperature

Visoke temperature i vlažnost u vazduhu leti pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani, a najčešće se otrujemo jednom od tri grupe bakterija - salmonele, stafilokoka i klostridije, koje se zadržavaju u namirnicama osetljivim na temperaturu: mesu, mlečnim proizvoda i jajima, ali i u voću, povrću i vodi.

Najčešći simptomi trovanja hranom su mučnina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povraćanje, grčevi, proliv, ponekad i groznica i temperatura.

U blažim oblicima trovanja poteškoće prolaze bez primene lečenja, tada je najbitnija nadoknada tečnosti izgubljene prolivom i povraćanjem.

Voda, slane supe ili čaj, pogotovo od kamilice ili šipka, smiriće želudac, a obezbediće vam tečnost i izgubljene elektrolite i minerale.

Takođe, dvopek i pirinač dobar su izbor za iritirani želudac nakon povraćanja. U slučaju da proliv ili povraćanje potraju, ili želite da se brže izlečite, posegnite za aktivnim medicinskim ugljenom prirodnog porekla koji apsorbuje toksine mikroorganizama i gasove u probavnom sistemu, a pritom ne neutrališe želudačnu kiselinu.

Ako u stolici ima krvi ili dijareja potraje više od nedelju dana, a povišena temperatura duže od dva dana, treba se obratiti lekaru.

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, posebno jer se radi o stanju koje je vrlo lako moguće izbeći sledeći par osnovnih smernica.

Sve se baziraju na higijenskoj pripremi hrane i održavanju površina i pribora čistim. Dakle, ruke uvek pre pripreme hrane operite sapunom. Meso, prerađevine od mesa i jaja dobro skuvajte, voće i povrće temeljno operite, a sav pribor za obradu mesa koriste isključivo za tu namenu (dakle nož za obradu mesa nemojte koristiti za obradu povrća). Mleku i mlečnim proizvodima uvek proverite rok trajanja i držite ih u frižideru.

Držite se ovih osnovnih pravila i šanse za trovanje su minimalne, uprkos letnjim vrućinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta kada se otrujete hranom?

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jun.2023

U ljetnjem periodu veće su šanse da se otrujete namirnicama životinjskog porijekla koje ne trpe visoke temperature.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.