Lekovi za smirenje se u Srbiji koriste dva puta više nego u Evropi i Americi: Oprezno sa njima VIDEO

Izvor: B92, 03.Okt.2023, 22:42

Lekovi za smirenje se u Srbiji koriste dva puta više nego u Evropi i Americi: Oprezno sa njima VIDEO

Beg od realnosti i stresa navodi nas da ponekad nesmotreno dolazimo do najlakšeg i najefikasnijeg rešenja. Poslednjih godina zavisnost od lekova postaje sve učestaliji problem. Najčešće počinje kao vid upotrebe u svrhe lečenja, prerasta u zloupotrebu, a potom i u zavisnost. Lekovi za smirenje se u Srbiji koriste dva puta više nego u Evropi i Americi.

Svaka četvrta ili peta osoba između 20 i 25 godina povremeno ili svakodnevno uzima neki od lekova iz grupe sedativa. U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji se godišnje proda oko 7 miliona pakovanja lekova za smirenje.

Postoji čitav spektar lekova za smirenje: od onih koji relativno retko dovode do zavisnosti tipa bromazepama pa do onih koji jako često dovode do zavisnosti kao što su lorezepam i ksalol.

Lekovi se često koriste kao "prva pomoć", legitimni su i legalni, društveno prihvatljiviji od alkohola i droga, pa problem zloupotrebe lekova može duže ostati nezapažen ili mu se ne pridaje toliki značaj.

Svaki lek koji je trigonik (ima onaj crveni trougao) kompromizuje psihomotornu kordinaciju i produžava vreme reagovanja, pa zato ne bi trebalo da se vozi pod dejstvom lekova.

Lekovi za smirenje su u širokoj upotrebi još od šezdesetih godina i dobro su proučeni i shvaćeni. Oni su mnogo sigurniji od mnogih lekova, i leče mnoga stanja- anksioznost, nesanicu,opsesivno kompulsivni poremećaj, ali bez pravilnog korišćenja stvaraju zavisnost. Isto je i sa lekovima za spavanje.

Kada su u pitanju lekovi za spavanje tj. hipnotici i oni se često uzimaju na svoju ruku. Jako je važno da se oni uzimaju u kontunitetu ne duže od dve do 3 nedelje i to isključivo pod nadzorom lekara.

Svaka zavisnost se izuzetno teško leči, a do nje se dolazi jako lako. Ukoliko se zavisnost razvila i dođe do nagle obustave leka javiće se oređeni simptomi- glavobolja, mučnina, preznojavanje, dijareja, gubitak apetita, ometanja vida i sluha, halucinacije i na kraju epileptični napad.

Više možete videti u videu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.