Lekovi za sinuse – kako rešiti problem?

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 09:24

Lekovi za sinuse – kako rešiti problem?

Bez obzira da li se borite sa akutnom sinusnom infekcijom ili hroničnim sinusitisom, u nastavku ćete pronaći korisne savete i informacije o lekovima za sinuse koje bi vam mogle biti od velike pomoći.

Saznajte kako da ublažite simptome i otkrijte dugoročne strategije za održavanje zdravih sinusa. Svakako predlažemo da se, takođe, konsultujete sa svojim lekarom.

Problemi sa sinusima mogu biti veoma neugodni i uticati na našu svakodnevnu funkcionalnost, stoga je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važno razumeti uzroke ovih problema, kao i načine za njihovo ublažavanje i lečenje. U nastavku, istražujemo neka od najčešćih pitanja u vezi sa problemima sa sinusima. Uzroci problema sa sinusima mogu biti različiti.

Najčešći uzrok su virusne ili bakterijske infekcije koje uzrokuju zapaljenje sinusnih šupljina. Alergije, polipi, problemi sa zubima ili devijacija nazalnog septuma takođe mogu biti uzročnici ovih problema.

Bol u sinusima bez sekreta može biti znak hroničnog sinusitisa, alergija ili polipa. Lečenje ovog stanja se obično sprovodi kroz kombinaciju različitih metoda, zavisno od uzroka problema.

U slučaju hroničnog sinusitisa, lečenje može uključivati korišćenje dekongestiva ili steroida kako bi se smanjilo zapaljenje i oticanje sluzokože sinusa. U nekim slučajevima, može se primeniti i antibiotik terapija ukoliko postoji bakterijska infekcija. Alergije i polipi takođe mogu biti uzrok bola u sinusima bez sekreta, pa se lečenje usmerava na ublažavanje simptoma i smanjenje zapaljenja.

U ovim slučajevima, lečenje može uključivati korišćenje antihistaminika, intranazalnih steroida ili imunoterapije.

Osim toga, postoje i alternativne metode za ublažavanje bola u sinusima bez sekreta. Neke od njih su inhalacija pare, upotreba morske vode u spreju za nos ili kapi za nos, korišćenje toplih obloga i izbegavanje izlaganja alergenima.

Važno je naglasiti da je svako stanje individualno i da se lečenje razlikuje od osobe do osobe, stoga je uvek preporučljivo konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdio uzrok bola u sinusima i primenila adekvatna terapija.

Postoji mnogo načina za čišćenje sinusa. Jedan od načina je upotreba morske vode u spreju za nos ili kapi za nos.

Ovo pomaže u uklanjanju sluzi i suženju krvnih sudova u sinusima, što smanjuje zapaljenje i poboljšava prohodnost. Takođe možete koristiti inhalatore pare ili udisanje pare preko vruće vode, a takođe i čaj za inhalaciju. Nekoliko saveta za prirodno čišćenje sinusa (prirodni lekovi) su ispiranje nosa toplom vodom i solju, uzimanje tople kupke i unošenje dosta tečnosti.

Antibiotici se koriste u lečenju infekcija sinusa koje uzrokuju stvaranje sekreta u sinusima. Uglavnom se propisuju kada simptomi traju više od 7-10 dana ili kada su simptomi ozbiljni i uzrokovani bakterijskom infekcijom. Među antibioticima koji se obično koriste u lečenju problema sa sinusima su:

Amoksicilin

Amoksicilin je penicilinski antibiotik koji se često koristi u lečenju infekcija sinusa. Ovaj antibiotik deluje tako što ubija bakterije koje uzrokuju infekciju.

Azitromicin

Azitromicin je makrolidni antibiotik koji se koristi u lečenju infekcija sinusa. Ovaj antibiotik deluje tako što sprečava rast i širenje bakterija u organizmu.

Cefaleksin

Cefaleksin je cefalosporinski antibiotik koji se koristi u lečenju infekcija sinusa. Ovaj antibiotik deluje tako što ubija bakterije koje uzrokuju infekciju.

Ciprofloksacin

Ciprofloksacin je fluorokinolonski antibiotik koji se koristi u lečenju infekcija sinusa koje su uzrokovane bakterijama koje su otporne na druge antibiotike.

Levofloksacin

Levofloksacin je fluorokinolonski antibiotik koji se koristi u lečenju infekcija sinusa. Ovaj antibiotik deluje tako što sprečava rast i širenje bakterija u organizmu.

Inhalacija je jedna od najučinkovitijih metoda za ublažavanje problema sa sinusima. Najbolja vrsta inhalacije za sinuse je vruća para, koja pomaže u uklanjanju sluzi i smanjenju zapaljenja.

Čajevi su popularan i prirodan način za ublažavanje simptoma problema sa sinusima. Postoje mnogi čajevi koji imaju antiseptička i protivupalna svojstva, koja pomažu u smanjenju zapaljenja u sinusima i olakšavaju disanje. Ovi čajevi su najbolji lek za probleme sa sinusima:

Kamilica

Kamilica ima antiseptička i protivupalna svojstva koja pomažu u smanjenju zapaljenja u sinusima. Takođe ima umirujuće dejstvo na sluznicu, što može pomoći u smanjenju iritacije.

Menta

Menta ima antibakterijska i antiviralna svojstva koja pomažu u ublažavanju simptoma problema sa sinusima. Takođe ima osvežavajući efekat koji pomaže u otvaranju disajnih puteva.

Eukaliptus

Eukaliptus ima protivupalna i antiseptička svojstva koja pomažu u smanjenju zapaljenja u sinusima. Takođe ima sposobnost da razređuje sluz, što olakšava disanje.

Đumbir

Đumbir ima protivupalna svojstva koja pomažu u smanjenju zapaljenja u sinusima. Takođe ima antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija.

Limun

Limun ima visok nivo vitamina C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema. Takođe ima antiseptička svojstva koja pomažu u smanjenju zapaljenja u sinusima.

Kopriva

Kopriva ima protivupalna svojstva koja pomažu u smanjenju zapaljenja u sinusima. Takođe ima sposobnost da ublaži simptome alergije, koji su čest uzrok problema sa sinusima.

Kajenska paprika

Kajenska paprika ima protivupalna svojstva koja pomažu u smanjenju zapaljenja u sinusima. Takođe ima sposobnost da razređuje sluz, što olakšava disanje.

U nekim slučajevima, operacija može biti jedini lek za sinuse. Operacija se obično izvodi kada su problemi sa sinus polipima ili devijacijom nazalnog septuma koji uzrokuju blokiranje sinusa.

Ukoliko problemi sa sinusima nisu uzrokovani ovim stanjima, obično se mogu rešiti uz pomoć lekova, inhalacije ili drugih nehirurških metoda.

Crni luk

Crni luk ima antibakterijska svojstva i može pomoći u ublažavanju simptoma problema sa sinusima, ali ne postoji naučni dokaz o njegovoj efikasnosti kao leka za sinuse.

Guščija mast

Guščija mast se može koristiti za lečenje upale sinusa, ali njena efikasnost nije naučno dokazana. Mast se obično nanosi na kožu iznad sinusa, što može pomoći u smanjenju zapaljenja i ublažavanju simptoma.

Soda bikarbona

Soda bikarbona se može koristiti za lečenje upale sinusa, ali njena efikasnost nije naučno dokazana. Soda bikarbona se obično rastvara u vodi i inhalira se, što može pomoći u smanjenju zapaljenja i ublažavanju simptoma.

Neke namirnice koje mogu pomoći u lečenju upale sinusa su đumbir, beli luk, paprika, limun i celer. Ove namirnice imaju antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju zapaljenja u sinusima.

Takođe je važno unositi dovoljno tečnosti, poput vode, čaja i supe, kako bi se održala hidratacija i pomoglo u razređivanju sluzi.

Problemi sa sinusima mogu biti veoma neugodni, ali postoje mnogi načini za njihovo ublažavanje i lečenje. Važno je razumeti uzroke ovih problema kako bi se primenile adekvatne metode za njihovo rešavanje. Ukoliko se simptomi produže, uvek je preporučljivo posetiti lekara radi dalje dijagnostike i terapije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.