Lekari skreću pažnju: Nedostatak ovog vitamina može biti poguban za muškarce

Izvor: B92, 06.Jun.2023, 08:04

Lekari skreću pažnju: Nedostatak ovog vitamina može biti poguban za muškarce

Studija američkih naučnika pokazala je da su muškarci koji su oboleli od agresivnog oblika raka prostate imali znatno niže nivoe vitamina D od normalnih.

Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Nortvestern u američkoj državi Ilinois, a objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology, otkrilo je korisne informacije za slučajeve u kojima su pacijenti dogovorili sa svojim lekarom da bolest treba biti strogo praćena i pod stalnim lekarskim nadzorom pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pristupi postupku uklanjanja prostate ili nekom drugom medicinskom zahvatu. To se pre svega odnosi na nadoknadu ovog za organizam važnog vitamina.

Doc. dr Adam Marfi spec. urologije i vođa ovog istraživanja kaže da ljudi tamne boje kože, muškarci koji su u organizam unosili nedovoljno vitamina D putem ishrane ili se nisu izlagali suncu u dovoljnoj meri treba testirati na nedostatak ovog vitamina u trenutku kada im je otkriven rak prostate. Manjak treba nadoknaditi uzimanjem vitamina D u obliku dodataka ishrani.

U prethodnim istraživanjima Marfi i njegove kolege otkrili su da oni koji se nisu izlagali dovoljno suncu imaju i do 1,5 puta veću verovatnoću da će imati manjak vitamina D.

Poslovi u zatvorenim prostorima i duge hladne zime bez sunca takođe nepovoljno deluju na stabilni nivo ovog vitamina.

Muškarci kojima je otkriven agresivan oblik karcinoma prostate imali su nivo vitamina D oko 22,7 ng/ml, a to je značajno manje od 30 ng/ml što se smatra normalnim. Oni koji nisu imali agresivni rak prostate imali su prosečni nivo oko 27 ng/ml.

Prema najnovijim istraživanjima, vitamin D osim što sprečava rak prostate, sprečava razvoj osteoporoze, rak dojke, utiče na dijabetes i gojaznost.

Znate li koji su izvori vitamina D u hrani?

Ovo je jedinstveni vitamin koji telo samo proizvodi kada smo izloženi suncu, ali ga ima i u sledećim namirnicama:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.