Lekari savetuju kako sprečiti smrt beba tokom sna

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2016, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari savetuju kako sprečiti smrt beba tokom sna

Bebe do svoje prve godine treba da spavaju u sobi sa roditeljima, ali u zasebnom krevetu, zaključak je izveštaja Američke akademije pedijatara. Ovakva preporuka izdata je radi smanjenja smrtnosti novorođenčeta, pre svega sindroma iznenadne smrti (SIDS).

Pedijatri poručuju da spavanje bebe u sobi sa roditeljima u prvih šest meseci do godinu dana za čak 50 odsto smanjuje opasnost od neočekivane smrti. Lekari upozoravaju da su sindromu iznenadne smrti najviše izložene bebe >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << starosti do četiri meseci.

Preporuka lekara je da se beba na tvrdu površinu postavi na leđa pred spavanje, jer su studije pokazale da spavanje na leđima smanjuje smrtnost novorođenčadi. Dodaju da bebe treba da se pokriju dobro učvršćenim pokrivačem, jastuke i plišane igračke treba izbegavati jer mogu izazvati gušenje i preterano zagrevanje deteta.

Roditelji često zbog velike brige stavljaju bebu u svoj krevet, a lekari ističu da je to pogrešno.

"Krevet za odrasle osobe nije dizajniran za bebu. Jastuci, posteljina, ćebad i drugi predmeti u krevetu mogu da ometaju disanje novorođenčeta i uzrokuju pregrevanje deteta. Kreveti za odrasle su previše mekani za bebu i njeno krhko telo", navodi se u izveštaju.

Pedijatri pozivaju majke da, bez obzira na način porođaja, često budu u fizičkom kontaktu sa bebom kojoj će na taj način telesna temperatura biti stabilnija, kao i srčani ritam. Istim kontaktom majka će na dete preneti svoje bakterije što je važno za razvoj bebinog imuniteta.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.