Lekari opšte prakse preopterećeni?

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari opšte prakse preopterećeni?

U domovima zdravlja u Srbiji, prema statističkim podacima, najviše posla imaju lekari opšte prakse kroz čije ordinacije godišnje prođe više od 6.500 pacijenata.

Kako je rečeno u Institutu za javno zdravlje "Batut", 2010. godine u službi opšte medicine bilo je zaposleno 3.877 doktora, koji su obavili nešto manje od 25,5 miliona pregleda, kao i 2,4 miliona kućnih poseta.

Da je lekarima opšte prakse najteže smatra i struka. Doktorka Doma zdravlja Voždovac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << specijalista opšte medicine Nevenka Dimitrijević je u izjavi ocenila da su sve službe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti opterećene, ali da su lekari opšte prakse "pod najvećim pritiskom".

"I ginekolozi imaju puno posla, kao i pedijatri u pojedinim periodima, kada je sezona gripa, različite epidemije...", navela je Dimitrijević, istakavši da su pojedini parametri koje je postavilo Ministarstvo zdravlja, uz kvalitetnu uslugu, nerealni i nedostižni.

U 2010. godini pedijatri, kojih je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 778, imali su po 5.409 pacijenata, a pored 4,2 miliona prijema u ordinaciji, obavili su i oko 380.000 sistematskih pregleda dece.

Služba za zdravstvenu zaštitu školske dece, u kojoj je bilo zaposleno 738 doktora, 2010. godine je imala, kako pokazuju podaci "Batuta" nešto manje posla - svaki lekar je u proseku primio 5.200 pacijenata.

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević je ocenila da su izabrani lekari - i doktori opšte prakse, i pedijatri, kao i ginekolozi najopterećeniji, i da zapravo "nose" kompletnu primarnu zdravstvenu zaštitu.

Radosavljević je podsetila da će se njihov rad i vrednovati na osnovu broja pacijenata, a statiska govori da ginekolozi imaju najveći broj pacijenata po lekaru - 5.485.

U službi za zdravstvenu zaštitu žena 2010. godine bilo je 588 ginekologa kroz čije ordinacije je prošlo skoro 1,6 miliona pripadnica lepšeg pola - svaki lekar je u proseku primio 2.689 pacijentkinja.

Pune ruke posla u 2010. godini imale su i službe laboratorijske dijagnostike koje su napravile više od 33, 6 miliona analiza, a istovremeno obavljeno je i nešto više od milion rendgen snimanja.

Foto: Kurhan / sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.