Lekari odbijaju da urade abortus u Hrvatskoj

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2014, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari odbijaju da urade abortus u Hrvatskoj

Pobačaji se ilegalno rade po privatnim ordinacijama i često ih za veliki novac obavljaju ginekolozi koji u javnim bolnicama imaju prigovor savesti, piše Jutarnji list.

Svi ginekolozi zaposleni u zagrebačkom Kliničko bolničkom centru Sveti Duh, uložili su prigovor savesti, pa ni jedan od njih više ne obavlja pobačaje na zahtev žene. Sveti Duh tako je postao peta javna bolnica - uz one u Našicama, Vinkovcima, Kninu i Požegi - koja uopšte ne obavlja abortuse, a situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je kritična i u splitskoj bolnici.

U toj bolnici, kojoj gravitira cela Splitsko-dalmatinska županija, pobačaj obavlja jedan lekar, dok je njih 21 uložilo prigovor savesti. Budući da su sve bolnice u mreži javne zdravstvene službe koje obavljaju delatnost ginekologije dužne da osiguraju pružanje usluga prekida trudnoće, a za organizaciju je zadužen rupravnik, Ministarstvo zdravlja odlučilo je da konačno reaguje i osigurasvim ženama jednaku dostupnost pobačaja na zahtev.

Varaždinski slučaj

"Ministarstvo zdravlja Hrvatske će sprovoditi Zakon i učiniti sve da ženama u svim javnim bolnicama osigura pravo na pobačaj u skladu sa zakonskim odredbama. Stoga smo počeli da razgovaramo s upravnicima koje podsećamo na njihove obaveze: svaka javna bolnica mora imati tim koji obavlja pobačaje - kažu u Ministarstvu. Ministarstvo će sugerisati HZZO-u da već u procesu ugovaranja s bolnicama utvrdi je li kod njih dostupan pobačaj na zahtev žena. Prigovor savesti svakog lekara biće, pak, naznačen u registru delatnosti koji se ustrojava.

Pitanje pobačaja na zahtev žene, koji u Hrvatskoj reguliše Zakon iz 1978. već je godinama osetljivo pitanje koje ni jedna politička opcija ne želi da otvori niti ga reguliše novim modernim zakonom. Posledica toga je da se politika prema pobačajima kreira na nivou svake bolnice - od toga hoće li se uopštee obavljati do njegove cene, a propisanih sankcija za upravnike koji naprosto ne osiguraju uslugu prekida trudnoće na zahtev žena - nema.

Jutarnji list je u martu ove godine sproveo istraživanje u 20 hrvatskih bolnica i utvrdio da je svaki drugi ginekolog uložio prigovor savesti, da je u Zagrebu takvih dve trećine, u Splitu 95 posto a, s druge strane, u Rijeci i Puli prigovor savesti nije uložio ni jedan lekar. Cene abortusa su se kretale od 15.500 do skoro 40.000 dinara.

Takvoj situaciji odgovaraju i statistički podaci: u Gradu Zagrebu prošle godine je prema podacima HZJZ-a, obavljeno 145 prijavljenih pobačaja, dok ih je, recimo, u Istarskoj županiji, u kojoj živi četvorostruko manje žena fertilne dobi, urađeno 349, u Varaždinskoj 448, u Primorsko-goranskoj županiji 497, a čak i u Međimurskoj županiji, u kojoj živi čak sedam puta manje žena u dobi od 15 do 49 godina, obavljeno je više pobačaja nego u  Zagrebu.

Lažne dijagnoze

Struka nezvanično već godinama upozorava da je situacija takva prvenstveno zbog činjenice da se pobačaji ilegalno rade po privatnim ordinacijama - što je zakonom zabranjeno, da ih često obavljaju isti ginekolozi koji u javnim bolnicama imaju prigovor savesti, a da se i dobar deo pobačaja urađenim u javnim bolnicama Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prijavljuje pod drugim dijagnozama, poput spontanog pobačaja.

Na taj način, troškove abortusa bolnici podmiruje HZZO, a novac koji plati žena završava u džepovima lekara i sestara. Takvu je praksu potvrdila i akcija Ordinacija provedena u varaždinskoj bolnici, tokom koje su sedmorica ginekologa optužena za takva nedela. U samo godinu dana od te akcije broj prijavljenih pobačaja iz te bolnice porastao je za 2,5 puta.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Hrvatskoj lekari više ne rade abortuse!

Izvor: Telegraf.rs, 17.Okt.2014

Pobačaji se ilegalno rade po privatnim ordinacijama i često ih za veliki novac obavljaju ginekolozi koji u javnim bolnicama imaju prigovor savesti..Svi ginekolozi zaposleni u zagrebačkom Kliničko-bolničkom centru Sveti duh uložili su prigovor savesti pa nijedan od njih više ne obavlja pobačaje...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.