Lekari: Veštačka inteligencija dobija na značaju u medicini, ali zahteva etičku proveru

Izvor: B92, 19.Okt.2023, 18:36

Lekari: Veštačka inteligencija dobija na značaju u medicini, ali zahteva etičku proveru

Medicinski sistemi integrisani sa veštačkom inteligencijom (AI) mogu da olakšaju i ubrzaju posao lekarima, ali moraju da se koriste u skladu sa etikom, ocenio je predsednik Nemačke lekarske komore Klaus Rajnhart (Reinhardt).

"AI ima potencijal za revoluciju lečenja pacijenata", rekao je Rajnhart u četvrtak agenciji DPA. Prema njegovim rečima, ona može da poveća efikasnost zdravstvenog sistema i unapredi medicinsko istraživanje.

Uprkos euforiji zbog tehničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogućnosti AI, lekari ne smeju iz vida da izgube etičke aspekte, poput čuvanja privatnosti i ličnih podataka pacijenata, dodao je.

"Već danas AI pomaže u analizi rendgenskih snimaka, magnetne rezonance i kompjuterskog skeniranja", rekao je Rajnhart na skupštini Komore. Sisteme AI učestalo koriste i hirurzi za preciznije i manje invazivne intervencije.

AI će samo dobijati na značaju u mnogim drugim oblastima zdravstvene nege: Pomoći će pri postavljanju precizne terapije i praćenju stanja pacijenata kod kuće uz analizu podataka u realnom vremenu.

Ordinacijama i bolnicama AI će pomagati u administrativnim poslovima i lekarima ostavljati više vremena za pacijente, nastavio je Rajnhart, dok će mogućnost munjevite obrade ogromne mase podataka ubrzati istraživanje novih lekova.

Međutim, "upotreba AI zahteva pažljivo razmatranje, posebno zaštite podataka, bezbednosti i odgovornosti. Algoritmi koji stoje iza automatizovanih sistema odlučivanja moraju biti transparentni i etički provereni", rekao je Rajnhart.

"Primena modernih sistema veštačke inteligencije ne sme zameniti ljudsku, individualnu i ličnu pažnju. Moramo postaviti jasne smernice za odgovornu primenu tehnologije", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.