Lekari: Ne preterujte u piću i hrani

Izvor: B92, 30.Dec.2013, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari: Ne preterujte u piću i hrani

Preterivanje u jelu i piću česta su pojava tokom praznika, stoga ne čudi što zdravstvene ustanove u novogodišnjoj noći imaju pune ruke posla.

Kako bi izbegli stomačne tegobe, lekari savetuju češće, a manje obroke, alkoholna pića - piti umereno i "nikako na gladan stomak".

Načelnik gastroenterologije KBC Zemun Predrag Dugalić objašnjava da svako preterivanje u jelu i piću može biti opasno, pre svega za hronične bolesnike - dijabetičare, one koji imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povišene masnoće u krvi, kardiovaskularne bolesti, obolelu jetru.

On savetuje da obroci tokom praznika budu manji, a češći i da se hrana ne konzumira brzo, već polako.

"Hronični bolesnici posebno treba da povedu računa. Poželjno je imati tri glavna obroka i užine uzmeđu svakog obroka. Takođe, ne treba jesti tri sata pre spavanja kako se tokom noći ne bi opteretili digestivni organi", naglašava Dugalić.

Za one koji ipak tokom praznika preteraju sa jelom, posebno sa masnom hranom, naš sagovornik kaže da se narednog dana savetuje uzimanje lake hrane - supe, čorbe.

"Mogu se uzeti i neki prokinetici koji potpomažu varenje hrane i smanjuju osećaj mučnine kod obilne ishrane", naglasio je Dugalić.

Kada je reč o alkoholu, ni sa njim ne treba preterivati, već piti umereno, jednu čašu aperitiva i do dve čaše vina bile bi neki optimum uz ručak ili večeru, savetuje naš sagovornik.

Čašica više može da dovede do stomačnih problema, mučnina, povraćanja, ali i probleme u saobraćaju.

"Alkohol je čest krivac u saobraćajnim nesrećama. Zbog toga je preporuka vozačima da kad piju ne sedaju za volan, već da uzmu taksi", dodaje Dugalić.

Za one koji preteraju sa alkoholom u novogodišnjoj noći, savet je da nakon dočeka piju dosta tečnosti kako bi detoksikovali organizam.

"Treba piti dosta tečnosti, zeleni čaj, paradajz čorbu, zeleno povrće, poput brokolija i spanaća", savetuje načelnik gastroenterologije KBC Zemun.

Pomažu i jogurt kefir, jer su to sve namirnice koje sadrže antioksidanse i stabilizuju organizam.

"Pomaže i čuveni narodni lek - rasol, jer vezuje višak vode iz organizma i sadrži dosta vinamina C. Osim rasola dobar lek za mamurluk je i obična limunada", rekao je Dugalić.

On pojašnjava da pomaže sve što sadrži dosta vitamina C, jer je ovaj vitamin "odličan antioksidans i obavlja dobru detoksikaciju organizma".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.