Ledom protiv bolesti

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 03:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ledom protiv bolesti

Možda vas je ledeno vreme nateralo da se toplije oblačite, ali će vas ova vest sigurno naterati da razmislite o tome da li ima svrhe plašiti se hladnoće. U svetu medicine terapija ledom postaje spasenje za ljude koji se nalaze na ivici između života i smrti, ali je od nedavno dobila nove uloge.



U kocki u kojoj se igra na život ili smrt, neki hirurzi smrzavaju i u nekim slučajevima "ubijaju” ljude hladnoćom u pokušajima da ih izleče.

Stavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pacijenata u led daje dragocene dodatne sate koji su dovoljni da se obavi neka operacija. Nekim pacijentima kod kojih je došlo do zaustavljanja rada srčanog mišića lekari su spasili život hladnom ćebadi i ledenim injekcijama. Time se njihov mozak doveo u takozvani "stend baj” režim što je ostavilo hirurzima ključnih dva sata da ih operišu i ponovo uspostave rad srca.

Neki lekari su otišli korak dalje i koriste još niže temperature da namerno zaustave srca pacijenata, u poslednjim trenucima za njihovo spasavanje.

U ekstremnim slučajevima telo bude ohlađeno na neverovanih 18 stepeni Celzijusa! (Normalna temperatura je 37).

Britanski ekspert dr Kevin Fong tvrdi da se "ohlađeni” pacijenti ni po čemu ne razlikuju od zaista mrtvih ljudi.

Ekstremne hladnoće sprečavaju propadanje mozga i drugih organa, što ostavlja dovoljno vremena za operaciju u slučajevima kada mašine za održavanje vitalnih funkcija više ne mogu da pomognu.

Posle operacije, pacijent se postepeno zagreva i uspostavlja se srčani rad uz pomoć defibrilatora.

Od nedavno su se koristi terapije "smrzavanjem” (nekad se naziva i krioterapijom) počele da viđaju i u terapiji drugih oboljenja. Pacijenti sa bolovima, sportskim povredama, pa čak i kancerom osećaju koristi od ove vrste tretmana.

Evo nekih primera nove upotrebe ledene terapije:

Glavobolja, kao ledom odnešena

Stručnjaci sa Univerziteta Ilinois u Čikagu testirali su ledene pakete na 45 pacijenata koji pate od migrene. Oboleli su imali više od pedeset posto šanse da ih glavobolja prođe posle samo tri minuta držanja ledenih paketa na glavi.

Reč je o tome da se prilikom napada migrene krvni sudovi glave šire i bivaju preplavljeni krvlju, što stvara bolni pritisak na nerve u njihovoj okolini. Led ih sužava i samim tim smanjuje bol.

Terapija ledom za fudbalere

"Krio odaja” kako se zove "Čempni spa centar” u Tringu (Velika Britanija) vrlo lako može oboriti rekord kao najhladnija prostorija tog tipa.

U nju dolaze sportisti na cvokotavih -130 stepeni Celzijusa za koje se veruje da umanjuju sve vrste bola.

Šampioni Totenhema Majkl Doson, Džerman Defo i Lidli King i džokej Edi Aern su među stalnim mušterijama ovog neobičnog velnes centra.

Korisnici su izloženi ekstremno niskim temperaturama puna tri minuta, kako bi stimulisali krv i centralni nervni sistem.

Druge atlete više vole hladni tretman u vidu "strašnih” ledenih kupki. Teniser Endi Marej uvek odlazi na takvu hladnu seansu posle utakmice.

Desetominutni tretman uzrokuje sužavanje krvnih sudova i dovodi krv u noge – posle osećaja ukočenosti, noge sportiste pune se svežom krvlju koja pomaže da se mišići što pre oporave.

Stručnjaci sa Klivlend klinike u Ohaju kažu da to takođe dovodi do hormonskih promena koji poboljšavaju oporavak mišića.

Super hlađenje posle moždanog udara

Postoje dokazi da ubrzano hlađenje može smanjiti razarajuće efekte moždanog udara. Istraživači u Americi testiraju mali uređaj koji će se smeštati u centralnu venu i hladiti krv pacijenata koji su pretrpeli šlog.

Naučnici se nadaju da će mozgovi obolelih zahvaljujući ovom aparatu biti zaštićeni bez potrebe da se njihovo čitavo telo pakuje u led.

Posle ispitivanja bezbednosti ove sprave, doktori iz Medicinskog centra "San Dijego” sada planiraju opširnija istraživanja.

Hladne kape čuvaju kosu tokom terapije kancera

Pacijenti koji primaju hemioterapiju sve češće dobijaju preporuke lekara da nose ovakve kape.

One sadrže hladni gel koji sprečava da krv dolazi u skalp, čuvajući folikule dlake od hemijskog oštećenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.