Led usporava zaceljenje

Izvor: B92, 03.Nov.2010, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Led usporava zaceljenje

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, stavljanje hladne obloge na otok ne pomaže pri ublažavanju bola niti dovodi do bržeg oporavka tkiva, već usporava proces zaceljenja.

Nedavno je otkriven hormon koji proizvodi upaljeno tkivo a koji može pomoći da oštećeni mišić brže zaceli. Ovo otkriće okrenulo je naglavačke dosadašnju praksu da otok mora da bude pod kontrolom kako bi se podstaklo ozdravljenje.

Ovakva saznanja mogu dovesti do novih terapija za akutne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povrede mišića koje su izazvane nekom traumom tkiva, hemikalijama, infekcijama, ozledama usled izlaganja ekstremno niskim temperaturama, kao i za izloženost određenim medikamentima koji kao nus pojavu mogu imati neko oštećenje mišićnog tkiva.

"Nadamo se da će naši zaključci podstaći dalja istraživanja kako bi se razlučile različite funkcije koje upaljeno tkivo ima u kliničkim uslovima kako bismo mogli da iskoristimo pozitivne efekte i kontrolišemo negativne efekte zapaljenskih procesa tkiva", kaže Lan Zu, profesor u Istraživačkom centru za neurozapaljenske procese Klivlend klinike u Ohaju.

U studiji koju je objavila Federacija američkih društava sugeriše se da je zapaljenje mišića nakon akutne povrede od esencijalne važnosti za oporavak. Profesor Zu i njegove kolege otkrili su da ćelije pod upalom proizvode visok nivo hormona koji se zove IGF-1 (faktor rasta nalik insulinu), koji značajno ubrzava stepen mišićne regeneracije.

Džerald Vajsmen, urednik žurnala „Eksperimental bajolodži" kaže da je, kako bi povreda zarasla, neophodna kontrolisana upala. "Odavno je poznato da previše antiinflamatornih lekova, kao što je kortizon, usporavaju oporavak. Ova studija dokazuje da hormon IGF-1, koji proizvodi tkivo pod upalom, pomaže pri oporavku", istakao je Vajsmen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.