Lečenje hemoroida: Operacija THD metodom

Izvor: Objava, 17.Jun.2020, 12:44

Lečenje hemoroida: Operacija THD metodom

Hemoroidi su otečene i uvećane, zahvaćenom upaljene vene koje se nalaze u krajnjem, završnom delu debelog creva, odnosno u anusu i rektumu. Prema mestu na kojem se javljaju, da li na koži oko anusa ili unutar samog debelog creva, hemoroidi se dele na spoljašnje i unutrašnje. Glavna razlika među njima, osim mesta pojavljivanja, jeste to da su spoljašnji hemoroidi lakši za lečenje, uglavnom se koriste masti kojima se svakodnevno tretira zahvaćeno područje i samim tim stvaraju manje komplikacija i opasnosti za celokupan organizam, dok unutrašnji hemoroidi retko na taj način mogu da se uklone i zahtevaju operaciju.

Operacija hemoroida, kada govorimo o klasičnom postupku, sve je manje popularna. Osim tšo zahteva duže vreme oporavka nakon nje, uz jake bolove, jer se uklanja hemoroidalno tkivo, postoji opasnost od vraćanja hemoroida u nekom trenutku. Usled te činjenice sve se manje klasičnih operacija vrši, a sve više je onih koji se opredeljuju za neke druge metode, među kojima je svakako najbolja THD metoda operacije hemoroida.
THD metoda operacije
Operacija hemoroida THD metodom je jedan od najsavremenijih, odnosno, najsavremeniji metod uklanjanja ovog problema, brojne prednosti koje se nude ovom operacijom hemoroida učinile su ga i vrlo popularnim kako u svetu, tako i kod nas. Na samom početku, hirurški zahvat se izvodi ambulantno, tako da je sve gotovo za nekih 20 do 30 minuta. Veoma bitna stavka jeste to da se zahvatom ne uklanjaju hemoroidalna tkiva, a to je razlog zbog kojeg se u postoperativnom toku ne javljaju veliki bolovi ili on prolazi u potpunosti bez bolova. Samim zahvatom se deluje ciljano na uzrok nastanka hemoroida i zbog toga sve traje vrlo kratko.

Same komplikacije tokom zahvata su minimalne i skoro da se u 100 % slučajeva ne javljaju. Već istog dana kada se zahvat radi, pacijent se šalje na kućni oporavak koji traje pet do šest dana nakon čega se sasvim normlano vraća svim svakodnevnim obavezama i navikama bez bilo kakvih problema. Uz sve ovoe prednosti koje su nabrojane, cena operacije hemoroida THD metodom je vrlo pristupačna i odgovarajuća skoro svima. Međutim, to sve je neuporedivo sa najbitnijom stavkom koja se rešava THD metodom. Osim što se hemoroidi uklanjaju, operacija hemoroida THD metodom u najvećem broju slučajeva garantuje trajno rešenje, to jest, garantuje da se hemoroidi više neće vraćati. Uz sve prethodno rečeno, ovo je najvažnije kod ove vrste lečenja hemoroida, što se ne garantuje više nijednim drugim metodom ili načinom lečenja.
Simptomi postojanja hemoroida
Bitno je znati da krvarenje hemoroida nije prvi pokazatelj njihovog pokazatelja, već da se tad već radi o simptomu koji pokazuje da su prešli u neku ozbiljniju fazu svog postojanja. Najčešće se javljaju svrab kože u predelu anusa, posebno kod spoljašnjih hemoroida, dok se kod unutrašnjih javlja bol, posebno kod naprezanja stomaka i pražnjenja creva. Krvarenje, krvava stolica, ostajanje tragova krvi na toalet papiru, vešu ili wc šolji, već je siguran pokazatelj da su se pojavili i da zahtevaju što brže lečenje. Na početku je krvarenje svetlocrvene boje, a kasnije je sve jače. Najbolji učinak se ostvari kada se hemoroidi vide na vreme i reše potrebnim i preporučenim način lečenja, jer se na taj način sigurno neće duže ili uopšte vraćati ukoliko se leče mastima ili klasičnom operacijom, dok se operacija THD metodom vrši kod manjih do srednjih unutrašnjih hemoroida i garantuje da ne postoji povratak.