Kućni lek za kašalj koji se sprema vrlo lako: Čaj od ove biljke ima bezbroj blagodeti

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 16:42

Kućni lek za kašalj koji se sprema vrlo lako: Čaj od ove biljke ima bezbroj blagodeti

Sezona je kašljanja, kijanja, curenja nosa i grlobolje, a u tim situacijama čaj od lovora može biti koristan zbog određenih zdravstvenih prednosti za sve one koji ne vole da piju lekove.

Listovi lovora (Laurus nobilis) sadrže različite fitohemikalije i hranljive sastojke koji mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje, a pijenje čaja od lovorovih listova popularno je kao alternativno rešenje za manje tegobe. Zašto ga je dobro piti

Tradicionalno se koristi kao sredstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za poboljšanje probave, tako da čaj od lovora može pomoći u smanjenju nadutosti. Neka istraživanja sugerišu da čaj od lovora može imati protivupalno delovanje, ali i da može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Miris lovorovih listova može imati umirujući efekat i pomoći u opuštanju. Lovor takođe ima antimikrobna svojstva koja mu pomažu u borbi protiv bakterija i gljivica. Svakako je važno napomenuti da se čaj od lovora ne sme konzumirati u prevelikim količinama.

Preporučuje se, naravno, da se pre konzumacije posavetujete sa lekarom, naročito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate neke specifične lekove. Inače, preporučena dnevna doza je oko pola litre, odnosno dve šolje.

Nama je trenutno čaj od lovora posebno zanimljiv kao pomoć kod ublažavanja kašlja i grlobolje jer može pomoći kod iritacije i bolova u grlu, pa smo potražili i idealan recept.

Potrebno je 5 listova sušenog lovora (a može i sveži, samo što ih je u ovo doba godine teže naći) i pola litre vode. Listove lovora iskidajte na manje komade i stavite u lonac, ulijte vodu. Poklopite i zakuvajte pa smanjite vatru.

Neka se čaj kuva desetak minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno još desetak minuta. Kad se čaj malo prohladi, procedite ga i stavite sveže isceđeni limunov sok i med ako želite - to će svakako poboljšati ukus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.