Kuba: Uspeh vakcine protiv HIV?

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba: Uspeh vakcine protiv HIV?

Kubanski vodeći biotehnološki stručnjaci su na miševima uspešno testirali novu vakcinu protiv side i spremni su da uskoro počnu manje, strogo kontrolisano testiranje i na ljudima, saopšteno je na Međunarodnoj biotehnološkoj konferenciji, koja se održava u Havani.

Radi se o vakcini pod nazivom TERAVAC-HIV-1, razvijenoj iz rekombinovanih proteina, koja bi treebalo da izazove ćelijsku reakciju na HIV virus. Testiranje će biti obavljeno na HIV pozitivnim pacijentima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu u uznapredovaloj fazi bolesti, prenosi AFP.

Enrike Iglesijas, vođa tima sastavljenog od stručnjaka kubanskog Centra za biotehnologiju i genetski inženjering (CIGB), koji su razvili dotičnu vakcinu, ipak napominje da je dosad na Kubi i širom sveta testirano preko 100 vakcina protiv side, pri čemu nijedna nije dala zadovoljavajuće rezultate.

Kuba, inače, za prevenciju side i brigu o zaraženima HIV virusom godišnje izdvaja 200 miliona dolara. U to je uključeno i besplatno lečenje antiretroviralnim medikamentima od kojih su neki i domaće proizvodnje.

U ovoj zemlji je vrlo razvijena i industirja biotehnoloških produkata, među kojima i lekova i vakcina. Taj sektor donosi i znatan izvozni prihod, procenjen na 400 miliona dolara, što znači da su, posle nikla, biotehnološki produkti najuspešniji kunbanski eksportni proizvodi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uspješno testirana vakcina protiv side

Izvor: BanjalukaLive.com, 07.Mar.2012, 00:19

Kubanski vodeći biotehnološki stručnjaci su na miševima uspješno testirali novu vakcinu protiv side i spremni su da uskoro počnu manje, strogo kontrolisano testiranje i na ljudima, saopšteno je na Međunarodnoj biotehnološkoj konferenciji, koja se održava u Havani. Radi se o vakcini pod nazivom...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.