Krvna plazma već spasla dva života

Izvor: B92, 07.Maj.2020, 15:54

Krvna plazma već spasla dva života

''Iz plazme se mogu dobiti antitela za terapiju, ali se koristi u nauci radi pronalaženja vakcine."

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober apelovao je danas na građane koji su izlečeni od koronavirusa na doniranje krvi, pošto su terapijom krvnom plazmom ozdravljenih spasena dva života teško obolelih kovid-pacijenata.

Lekar sa Medicinskog univerziteta u Gracu Robert Krauze preneo je na konferenciji za novinare da je krvnom plazmom potpuno izlečen teško oboleli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muškarac koji je imao urođeni problem imuniteta.

Nakon svega četiri dana terapije krvnom plazmom, on je sa intenzivne nege mogao biti prebačen na obično odeljenje.

I drugi pacijent, kojem je data krvna plazma izlečenih, već je ozdravio.

Do sada je bilo oko 200 donacija krvne plazme izlečenih, i trenutno se 20 osoba leči ovom vrstom terapije.

Iako broj zaraženih u Austriji opada, u borbi protiv koronavirusa potrebni su donatori krvne plazme, rekao je ministar Anšober.

Prikupljena krvna plazma može da se skladišti više meseci, tako da se može upotrebiti i kod mogućeg drugog talasa zaraze, objasnio je on.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preminuo potpredsednik grčkog parlamenta od korona virusa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Maj.2020, 11:35

Potpredsednik Parlamenta Grčke, bivši ministar zdravlja, kardiolog i profesor univerziteta Dimitris Kremastinos umro je od novog korona virusa, objavili su danas, 8. maja, grčki zvaničnici. Sedamdesetosmogodišnji Kremastinos je bio poštovan lekar koji je postao poznato ime u Grčkoj kao lični...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.