Krv u mokraći može biti znak kancera

Izvor: B92, 15.Okt.2013, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krv u mokraći može biti znak kancera

Jedna javna kampanja za zaštitu zdravlja u Engleskoj upozorila je da je čak i jednokratno prisustvo krvi u mokraći može biti znak raka bešike ili bubrega.

Ovo naročito može biti slučaj kod dijagnostikovanja raka bubrega čiji je broj po poslednjim podacima u Engleskoj porastao u poslednjih 10 godina za čak trećinu, a smrtnost od ove vrste bolesti porasla za ukupno 7% tako da je u 2011. godini od ove vrste raka umrlo 3.500 osoba.

Zavod za javno zdravlje Engleske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je saopštio da je povećanje oboljevanja i smrtnosti direktna posledica nezdravog načina života - pušenja i gojaznosti koji povećavaju rizik za pojavu bolesti - ali da bi rano uočavanje bolesti moglo da smanji ovaj procenat.

Oni naglašavaju da kada se rak bubrega otkrije u ranoj fazi, u prvoj godini procenat preživljavanja je 97% u poređenju sa 32% ukoliko se otkrije u kasnijem stadijumu, a prisutnost krvi u urinu je pokazatelj raka bešike u 80% slučajeva i u većini onih kod kojih se razvija rak bubrega, piše u upozorenju.

Međutim, iznenađujuće je da kada su bili upitani da li znaju koji su očigledni pokazatelji raka i njegovi simptomi, svega trećina ljudi je pominjala neobjašnjivo prisustvo krvi u mokraći.

Profesor Kevin Fenton, koji je aktivno učestvovao u ovoj akciji rekao je da je njihova poruka potpuno jasna: čim se primete tragovi krvi u mokraći odmah treba posetiti lekara i napraviti sva potrebna ispitivanja.

"U većini slučajeva pojava krvi u mokraći ne mora da bude ništa ozbiljno, ali može biti i pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih poremećaja kod kojih je potrebna terapija, tako da ne treba ignorisati ni najmanje simptome i odlagati odlazak kod doktrora", dodao je on.

Kampanja upozorenja Zavoda za zaštitu zdravlja u Engleskoj je animirala i neke poznate ličnosti, pa je tako fudbalski klub Vest Bromvič Albion iz Birmingema na stadionu postavio termo osteljive pisoare na kojima piše "Ukoliko primetite tragove krvi u mokraći, obavezno posetite doktora".

Foto: freedigitalphotos.net/Bill Longshaw

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.