Koronavirus ne utiče samo na starije: Na meti su sada i mladi

Izvor: B92, 16.Jul.2021, 18:14

Koronavirus ne utiče samo na starije: Na meti su sada i mladi

Mlade osobe hospitalizovane zbog kovida 19 u podjednakoj su mogućnosti da im se stanje zakomplikuje kao i osobe starije od 50 godina, pokazali su rezultati istraživanja koje su radili istraživači sa sedam univerziteta u Velikoj Britaniji.

Četiri od 10 osoba između 19 i 49 godina imale su tokom lečenja problema sa bubrezima, plućima i drugim organima, prenosi BBC.

U istraživanje je bilo uključeno 73.197 osoba u 302 bolnice u Velikoj Britaniji tokom prvog talasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koronavirusa 2020. godine.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da su komplikacije češće kod muškaraca nego kod žena i učestalije su kod crnaca nego belaca.

Nakon teškog kovida i otpuštanja iz bolnice, jedan od troje pacijenata nije bio sposoban da brine o sebi, bez obzira na starosno doba, rasu ili pol.

"Poruka je da ovo nije bolest koja pogađa samo starije i ranjive", rekao je profesor Kalum Sempl, koji je vodio istraživanje.

On je dodao da kovid 19 nije običan grip i da su komplikacije primećene kod mnogo mladih osoba, a kod nekih je potrebno lečenje oštećenih organa i posle preležane zaraze.

Polovina ispitanika je imalo bar jednu komplikaciju tokom lečenja kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.