Konzervirana riba koju bi trebalo da jedete

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2013, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzervirana riba koju bi trebalo da jedete

Svi znaju da je riba dobra za zdravlje jer je bogat izvor proteina i zdravih masti, ali većina ljudi ribu jede tek povremeno i obično u restoranima.

U čemu je problem? Ako vam pri ruci nije sveža riba, koja je svakako preporučljivija, tada loš izbor ne mora da bude ni konzervirana riba. Prilično je jeftina, ima prirodno nizak procenat toksina i ostalih zagađivača, a i uzgojena je na ekološki prihvatljiv način, savetuje Kesi Dimik, nutricionista i instruktorka za fitnes >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i zdravlje.

Evo, pogledajte kako neke konzervirane ribe čine dobro vašem zdravlju.

Ove tanašne, srebrnkaste ribice vrlo su ukusne. Fileti u staklenim teglicama ili konzervi dobar su izvor za srce zdravih omega-3 masnih kiselina, koje ublažavaju upale. Inćuni su bogati selenom, koji povoljno utiče na celokupno zdravlje, a i odličan su izvor niacina, koji telo koristi u pretvaranju hrane u energiju.

Konzervirano meso raka odličan je izvor proteina dobrih za mišiće, metabolizam i imunološki sistem, fosfora, koji gradi kosti, i cinka. Samo 85 grama ovog mesa zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za spomenutim elementima.

Konzervirani losos jedan je od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina EPA i DHA. Ove masti snižavaju rizik od obolevanja od srčanih bolesti i osnažuju strukturu kostiju. Losos je takođe odličan izvor proteina i vitamina D. S ružičastim i crvenim lososom nećete pogrešiti. Prvi je jeftiniji, ali drugi sadrži 65 odsto više vitamina D i 35 odsto više omega-3 masnih kiselina.

Sardine pružaju solidne količine omega-3 masnih kiselina, vitamina B12 i vitamina D, koji pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa. Ove ribe se smatraju “najboljim izborom“ zbog svojih nutritivnih vrednosti i niskih nivoa toksina. Nastojte da kupujete konzerviranu ribu u maslinovom ulju ili u sosu od paradajza.

Ako ste se klonili tune zato što sadrži živu, ovu ribu slobodno možete da vratite na jelovnik. Proizvođači sada konzerviraju manje količine tune, što znači da ona ima manje vremena da akumulira živu, a pojačano se pazi i na ekološki prihvatljiv način uzgoja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Konzervirana riba koju bi trebalo da jedete

Izvor: Dzungla.org, 04.Dec.2013

Svi znaju da je riba dobra za zdravlje jer je bogat izvor proteina i zdravih masti, ali većina ljudi ribu jede tek povremeno i obično u restoranima.. OpširnijeVesti Online

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.