Konačno duže porodiljsko

Izvor: B92, 11.Mar.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno duže porodiljsko

EU je povećala minimalno trajanje roditeljskog odsustva za oba roditelja sa tri na četiri meseca, saopšteno je u Briselu.

Zvaničnici EU su naveli da novi zakon, koji je usvojen istog dana kada se obeležava stogodišnjica Međunarodnog praznika žena, promoviše jednakost polova i ohrabruje očeve da preuzmu "jednako učešće u porodičnim obavezama".

Odluka vlada EU da povećaju roditeljsko odsustvo, kako je propisano, mora da stupi na snagu u naredne dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u svakoj od 27 članica Unije.

Prema tom zakonu, roditeljima su tokom roditeljskog odsustva obezbeđene kako novčane tako i druge vrste pomoći. Zakon se odnosi, pored bioloških, i na roditelje koji su usvojili decu.

S druge strane, zakon prepušta zemljama članicama da li će majke I očevi na roditeljskom odsustvu biti 100 odsto plaćeni ili samo delimično, ali predviđa i kazne za kompanije koje ga ne budu poštovale.

Porodiljsko odsustvo majke u zemljama EU varira od 14 nedelja na Malti do 16 meseci u Švedskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.