Kome preti rak kože?

Izvor: B92, 25.Mar.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome preti rak kože?

Mlade žene, između 15 i 39 godina, koje pripadaju srednjoj društvenoj klasi u najvećoj meri su izložene riziku obolevanja od raznih opasnih bolesti, poput raka kože, utvrdili su naučnici nakon sprovedenog istraživanja.

Sve veći broj mladih žena oboleva od raznih melanoma, a razlog tome se nalazi u njihovim sve češćim odlascima na godišnje odmore tokom kojih vreme provode sunčajući se i sve češće odlaze u solarijume.

Istraživanje sprovedeno nad 3.800 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žena u dobi od 15 do 39 godina otkrilo je da žene koje žive u boljim delovima grada imaju znatno veće šanse za obolevanje od raka kože nego žene koje žive u siromašnijim četvrtima. Melanom je najopasniji oblik raka kože i vodeći uzročnik smrti kada je u pitanju rak kože.

Simptomi melanoma uključuju pojavljivanje madeža na koži, povećavanje postojećih mladeža, menjanje njihovog oblika i promena boje. Dr Amelia Hausauer sa Univerziteta u Kaliforniji tvrdi da je njen tim analizirao dijagnostikovane melanome u grupi žena u razdoblju od 1988. do 2002. godine. Premda je primećen opšti porast broja melanoma, najveći porast izmeren je kod žena srednje klase.

Dr Hausauer tvrdi da se razlog češćeg pojavljivanja melanoma kod žena srednje klase, osim u genetskim predispozicijama, nalazi u sve češćem korišćenju solarijuma i odlaženju na godišnje odmore za vreme kojih im svake godine koža izgori. Tako su žene srednje društvene klase za čak 80 posto sklonije obolevanju od raka kože za razliku od žena nižeg društvenog sloja.

"Razumevanje načina povezanosti društvene klase i izloženosti UV-zračenju bitno je za sprečavanje sve češće pojave raka kože, aprovođenja prevencije i edukacije", tvrdi doktorka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muzeji bez ideja i publike

Izvor: Blic, 26.Mar.2011, 01:10

Visokoobrazovana žena iz urbane sredine, između 36 i 50 godina, naklonjena umetnosti, istoriji ili arheologiji – slika je prosečnog posetioca muzeja u Srbiji. Ovo je jedan od rezultata istraživanja „Muzejska publika u Srbiji” koje je uradio Zavod za proučavanje kulturnog razvitka...Istraživanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.