Kolin u trudnoći za zdravije dete

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolin u trudnoći za zdravije dete

Žene koje tokom trudnoće konzumiraju kolin imaju zdraviju decu, odnosno manje su šanse da će deca kasnije u životu razviti šećernu bolest ili hipertenziju (povišen krvni pritisak), tvrde naučnici.

U istraživanju, grupa žena u trećem tromesečju trudnoće dobijala je 930 miligrama kolina, što je dvostruko od preporučenih vrednosti.

Rezultati su pokazali da su njihove bebe imale za 33 odsto niže koncentracije kortizola u krvi, u poređenju sa kontrolnom grupom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žena koja je konzumirala oko 480 miligrama kolina.

Portal "Vitamini" prenosi da je kortizol hormon koji telo proizvodi u sklopu reakcije na stres, a koji takođe povećava vrednost šećera u krvi.

Smatra se da kolin menja ekspresiju gena uključenih u proizvodnju kortizola.

Rezultati studije američkih naučnika ističu da bi povećano uzimanje kolina tokom trudnoće moglo poništiti neke štetne posledice prenatalnog stresa na ponašanje, neuroendokrini i metabolički razvoj deteta. Kolin bi tako mogao biti koristan kod žena koje tokom trudnoće pate od anksioznosti i depresije, kao i preeklampsije.

Prehrambeni izvori kolina su žumance jajeta, govedina, svinjetina, mleko, leguminoze...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.