Koliko ulažete vremena na pripremanje hrane za decu?

Izvor: B92, 08.Jan.2015, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko ulažete vremena na pripremanje hrane za decu?

Na nedavnom skupu Društva za istraživanje prehrambenog ponašanja, predstavljeno je istraživanje koje ukazuje na povezanost vremena kog roditelji provedu pripremajući hranu i hrane koju deca sama biraju kada nisu pod roditeljskim nadzorom.

U istraživanju je učestvovalo 61 dete uzrasta 4-6 godina i njihovi roditelji. Tokom dve posete laboratoriji u kojoj je sprovođeno istraživanje, zadatak dece bio je da probaju i ocene ukus razne hrane, a nakon toga im je omogućena neograničena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konzumacija isprobane hrane bez uplitanja odraslih. Ponuđena im je bila visokokalorična hrana, poput pilećih medaljona i keksa s čokoladom, ali i niskokalorična hrana, kao što su brokoli i grožđe. Za to vreme, roditelji su, odvojeni od dece, ispunjavali upitnike o raznim temama – o prehrambenim navikama dece, ponudi i pripremi hrane u kući, ali i o ekonomskom stanju porodice.

Glavno zapažanje istraživanja bila je negativna povezanost vremena koje roditelji provedu pripremajući hranu i energetske gustine hrane (energetske vrednosti po gramu hrane) koju je dete konzumiralo. Drugim rečima, deca roditelja koji su provodili više vremena pripremajući obroke odabirala su hranu niže energetske gustine (poželjniji izbor) od dece roditelja koji su ulagali manje vremena za pripremu jela, čak i kada nisu bili pod roditeljskim nadzorom.

Rezultati, dakle, pokazuju da kvalitetna priprema hrane u kući može uticati na dečji pravilan izbor hrane i kada jedu izvan kuće. Ova povezanost bila je nezavisna od porodičnih primanja i ukupnog vremena koje roditelji provedu kod kuće.

foto: flickr.com/Savio Sebastian

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako je za dete bitno koliko posvećujete pripremi hrane?

Izvor: Radio 021, 08.Jan.2015

Na nedavnom skupu Društva za istraživanje prehrambenog ponašanja, predstavljeno je istraživanje koje ukazuje na povezanost vremena koje roditelji provedu pripremajući hranu i hrane koju deca sama biraju kada nisu pod roditeljskim nadzorom...U istraživanju je učestvovalo 61 dete uzrasta 4-6 godina...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.