Koliko su žene vođene hormonima?

Izvor: B92, 08.Jul.2011, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su žene vođene hormonima?

Za žensko "ludo” ponašanje se nekako uvek hormone krive. Oni su razlog što dame pucaju i "otkidaju" glave ljudima bez nekog naročitog razloga, ali i za plakanje kad gledaju romantični film, po deseti put.

Hormoni su krivi i zato što muškarci moraju da ih obasipaju cvećem i čokoladama za vreme onih dana u mesecu"

Ovo su neke od prihvaćenih istina kada je reč o ženskim hormonima, ali se ove priče ne odnose na sve žene na svetu. Znati nešto o ženskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hormonima je važno ne samojer oni utiču na njeno ponašanje već i zbog opšteg zdravlja.

Nakon što pročitate ovih 10 stavki, bolje ćete razumeti damu u vašem životu.

Nije estrogen jedini hormon

Estrogen je primarni ženski hormon i odgovoran je za mnoštvo različitih funkcija, uključujući i rast grudi, sazrevanje genitalija, menstrualni ciklus"Ovaj hormone je vrlo važan, ali nije jedini.

Progesteron takođe ima ulogu u menstrualnom ciklusu, naročito kod pripremanja materice za oplođavanje embriona. Žene imaju i testosteron (u manjim količinama od muškaraca), koji utiče na njihovu seksualnu želju ali i na gustinu kostiju i mišića. Ima tu još hormona koje otpušta hipofiza koja utiče i reguliše menstrualni ciklus. Nije ni čudo što su žene tako komplikovane.

Hormoni ne utiču isto na sve žene

Kada postanete bliski sa devojkom naučite određene stvari o njoj koje su povezane sa hormonima. Na primer, način na koji prolazi kroz predmenstrualni period. Ali velika istina je da hormoni ne utiču isto na sve žene. Sve zdrave žene imaju iste hormone, ali njihovi nivoi se razlikuju i zavise od mnogo stvari. Zato ne pretpostavljajte da znate sve o ženskim hormonima samo zato što ste već bili u dugoj vezi.

PMS može biti ozbiljna stvar

Neki ljudi, među kojima su i medicinski profesionalci, odbacuju pms kao legitimni poremećaj. Oni smatraju da je on zgodan izgovor za žene da se prejedaju i razvlače po krevetu. Ipak postoje i oni doktori koji smatraju da predmenstrualni sindrom jeste vrsta poremećaja i da pogađa svaku treću ženu. Niko ne zna šta tačno uzrkuje PMS, sem hormonske nestabilnosti i hemijskih promena u mozgu. Neke žene trpe velike bolove, dok neke PMS gotovo da ni ne osete.

Menstrualni ciklusi variraju

Menstrualni ciklus trebalo bi da traje 28 dana. Na polovini ciklusa jajnik oslobađa jaje, ako se ono oplodi implantiraće se u matericu i postati embrion. Ako jajna ćelija nije oplođena materica "baca” ono što je izgradila. To je menstruacija i traje oko sedam dana. Međutim ne traje menstruacija isto kod svih žena, neke imaju duže, neke kraće cikluse. Ti periodi se tokom vremena mogu menjati i na njih utiču mnoge stvari poput lekova, stresa ili vežbanja.

Trudnički haos

Mislite das u hormone najluđi u pubertetu ili pms-u – ali to se ne može uporediti sa periodom kada žena ostane trudna. HcG (Ljudski horionski gonadotropin) je hormone kojeg stvaraju ćelije placente. Tokom prvog tromesečja ovaj hormon drastično raste, zajedno sa posteljicom i uzrokuje mučnine. Estrogen i progesteron takođe igraju važnu ulogu tokom trudnoće. Neke žene nemaju negativne efekte svih hormona tokom trudnoće, ali većina oseti posledice bar nekih od njih.

Imaju ih i muškarci

Estrogen i progesterone se uglavnom vezuju za žene, ali kao što one imaju testosteron tako i muškarci imaju neke ženske hormone – samo u manjim količinama. Neuravnoteženost estrogena može izazvati probleme kod muškaraca poput gojaznosti. Muškarci sa dijabetesom, rakom prostate ili srčanim problemima imaju povećan ili umanjen nivo estrogena. Progesteron pomaže regulaciju nivoa estrogena.

Menopauza je postepen proces

Menopauza znači da žena više nije plodna. Smatra se da je osoba ušla u menopauzu kada prođe 12 uzastopnih meseci bez menstruacije. Žene u tom periodu prolaze kroz promene uzrokovane, opet, hormonima, tj. redukcijom proizvodnje hormona od strane jajnika.

Menopauza je postepen proces. Menstruacije postaju su ređe i oskudnije. Ovaj period počinje u kasnim tridesetim, ranim četrdesetim i može trajati godinama.

Stvar ravnoteže

Hormoni u organizmu moraju biti u ravnoteži. Postoji širok spektar "normalnog” nivoa hormona, to se menja od osobe do osobe. Najveći krivac je estrogen; previše ili premalo ovog hormona dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako je nivo estrogena nizak može doći do niza problema sa kostima ili srcem.

Promena hormona utiče na libido

Ženski hormoni utiču na seksualnu želju. Dame koje imaju teškoće da se uzbude obično imaju niži nivo estrogena. I mnogi drugi faktori utiču na libido - ostala zdravstvena stanja, određeni lekovi ili način života takođe utiču na volju za seksom. Seksualna disfunkcija kod žena povezuje se i sa nedostatkom intimnosti, depresijom ili sa nezadovoljstvom sopstvenim izgledom.

Ipak potpuno je normalno da se libido tokom života menja. Kada hormoni luduju u pubertetu i žene i muškarci imaju veću seksualnu želju. Kada se hormone stabilizuju i libido "radi” isto.

Žene ne robuju hormonima

Hormoni su hemijski signali koji imaju ulogu u svim telesnim funkcijama. Dok drastična neravnoteža hormona može doprineti mentalnoj nestabilnosti, PMS ženu neće toliko poremetiti.

Žene ne robuju hormonima, baš kao ni muškarci. Sada kada znate više o njima, verovatno bolje razumete damu u svom životu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koliko su žene vođene hormonima?

Izvor: medio.rs, 08.Jul.2011

Za žensko ludo ponašanje se nekako uvek hormone krive. Oni su razlog što dame pucaju i "otkidaju" glave ljudima bez nekog naročitog razloga, ali i za plakanje kad gledaju romantični film, po deseti put.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.