Koliko su suplementi neophodni u izgradnji mišićne mase: Šta je važno znati VIDEO

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 19:51

Koliko su suplementi neophodni u izgradnji mišićne mase: Šta je važno znati VIDEO

Rekreativci gotovo ne mogu da zamisle trening bez suplemenata, a pojedini i dalje koriste steroide iako su oni dokazano štetni po naše zdravlje. Zašto nema rezultata bez ozbiljnog truda i šta od suplementacije zaista doprinosi zdravlju naših mišića? Na ova pitanja su dali odgovore doktor Momčilo Moma Jakovljević i fitnes trener Miodrag Pešić.

Suplementacija može da bude samo pomoć, a ne glavno sredstvo dolaženja do cilja. Faktori koji su bitni jesu san i određena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ishrana kao i treninzi kako bi se postigla mišićna masa.

"Važno je da ljudi budu dobro hidrirani , a u voću i povrću ima svega. Prema tome, suplementacija nije neophodna ljudima koji nisu fizički aktivni" ističe doktor Jakovljević.

San je glavni za opšte fizičko stanje tela. Prema rečima fitnes trenera Miodraga Pešića, neophodno je da spavamo od 7 do 9 sati.

"Nekome je dovoljno 9 sati, ali je bitno da pored te dužine sna, da se on dešava u određeno vreme. Treba da bude i dovoljno kvalitetan kako bi se telo dovoljno oporavilo. Ako nemamo regularan san, nijedan suplement neće pomoći."

Vrlo je važan uporan rad, navodi doktor.

"Kad neko nudi nešto ispod ruke, to vam je poput narkotika. Svašta može da bude. "

Kod izgradnje mišićne mase potrebno je između 1,6 do 2,2 grama proteina po kilogramu. Razlika između dobijanja mišićne mase i gubitka kilograma je u načinu ishrane. Nije dobro da imamo nizak kalorijski unos. Kod žena može doži do izostanka menstrualnog ciklusa. Za početak je važno regulisati ishranu.

Krvnu sliku je važno raditi jednom godišnje, kaže doktor, ali i EKG.

Suplementacija se prepisuje u zavisnosti od željenih rezultata. Doktor dodaje da je vrlo važno imati uvid u kliničku sliku vežbača.

Više možete videti u videu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.