Koliko su štetni antibakterijski proizvodi?

Izvor: B92, 22.Maj.2014, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su štetni antibakterijski proizvodi?

Švedska je danas zapretila da će tužiti sudu Evropsku komisiju zbog kašnjenja u identifikaciji štetnih hemikalija u antibakterijskim proizvodima.

Ti proizvodi su u svakodnevnoj upotrebi, među građanima, ukazala je Vlada Švedske, ocenivši da je Evropska komisija podlegla pritiscima hemijske industrije, navela je švedska ministarka životne sredine Lena Ek.

Evropska komisija je trebalo da do decembra prošle godine odredi kriterijume za utvrđivanje škodljivosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hemikalija u nekoliko hiljada antibakterijskih proizvoda, čiji se tragovi mogu naći u odeći, obući i u sredstvima za higijenu.

Sumnja se da takvi proizvodi remete lučenje nekih žlezda, izazivaju neke vrste raka i ugrožavaju razvoj fetusa.

Švedska, Danska i neke ekološke organizacije u nekoliko navrata pozvale su Evropsku komisiju da ubrza rad na tome. Portparol komesara EU za životnu sredinu, Janeza Potočnika, objasnio je kašnjenje složenošću pitanja, brzim razvojem nauke i neslaganjem naučnika o štetnosti hemikalija.

Portparol je podsetio da je Evropska komisija već uvela neke privremene mere u zdravstvu u zemljama Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.