Koliko je važno zdravlje krvnih sudova i kako ih vežbati? VIDEO

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 14:44

Koliko je važno zdravlje krvnih sudova i kako ih "vežbati"? VIDEO

Profesor doktor Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, govorio je danas u emisiji "Jutro", televizije Prva, o cirkulaciji i o krvnim sudovima, a otkrio je i da li ih možemo vežbati.

Svetsko udruženje za vaskularno zdravlje, čiji je Tasić predsednik, nedavno je organizovalo stručni skup koji je bio posvećen upravo krvnim sudovima, a jedna od tema bila je i kako vežbati krvne sudove, kao i kako dijagnostikovati da se oni vežbaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Baš o ovoj temi profesor je govorio danas.

"Svi znamo da su krvni sudovi uvek u jednom tonusu, oni hrane svaki organ našeg tela. Kakvi su nam oni, takva nam je i dužina i kvalitet života. Zato je važno da ih čuvamo. Recimo, ljudi koji puše i na primer piju uz to i lekove, recimo za snižavanje krvnog pritiska, to nije dobra kombinacija. Jer lekovima šire krvne sudove, a svaki put kad zapalite cigaretu izazivate grčenje krvnih sudova. Vi, praktično, tako na jedan čudan način vežbate krvne sudove, ali to je loš način", počeo je Tasić.

"Sa druge strane imamo i pozitivan primer vežbanja krvnih sudova, što je fizička aktivnost. Dakle, tu se sudovi šire pri fizičkoj aktivnosti, da bi se potom vratili na svoj normalan tonus, u čiju regulaciju su uključeni brojni mehanizmi. Ne samo nervi već i neki mali i veliki hormoni. Aterosklepoza danas kroz infarkt i šlog ubija svakog drugog stanovnika naše zemlje, zbog čega je ovo jako bitno", istakao je Tasić, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.