Koliko je snimanje zuba važno?

Izvor: Objava, 24.Jul.2019, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je snimanje zuba važno?

Zdravlje zuba izuzetno značajno, baš kao i dobro zdravlje drugih organa. O oralnom zdravlju treba se brinuti još od ranog detinjstva, jer se već tada mogu pojaviti brojna oštećenja i problemi. Posebno mladi roditelji trebalo bi da vode računa o oralnoj higijeni i oralnom zdravlju kod mališana, jer ako se na vreme otkriju neki problemi, u kasnijem dobu biće manje problema sa zubima. Zato nemojte da zanemarujete oralno zdravlje, već redovno odlazite na kontrole i pažljivo slušajte savete lekara. Redovne kontrole, prevencija i sanacija oštećenih i problematičnih zuba učiniće vaš osmeh lepši, a i vi ćete se mnogo lepše i bolje osećati.

Da li se nekada pomislili da je bilo bolje da ste neki problem sprečili nego da ga lečite? E pa, upravo u tome i jeste poenta. Ako redovno posećujete vašeg stomatologa, onda nećete imati mnogo problema sa zubima. Kada problem jednom nastane i postane ozbiljan, onda jedino što lekarima preostaje jeste vađenje zuba ili neka ozbiljnija hirurška intervencija.
Digitalno snimanje zuba
Međutim, pre bilo koje metode lečenja stomatolozi zahtevaju od pacijenata da snime zube. Snimanje zuba se vrši brzo i lako i pojedine ordinacije imaju i tu mogućnost. Takođe, snimanje zuba traje svega 5 do 10 minuta, a razloga za strah nema.

Ako se pitate zašto je snimanje zuba važno, trebalo bi da napomenemo da zahvaljujući snimku lekar tačno može da odredi dijagnozu i da pribegne odgovarajućoj metodi lečenja ukoliko postoji neki problematičan zub u vilici.

Savremena tehnologija dovela je do toga da je danas moguće digitalno snimanje zuba, a brojne stomatološke ordinacije se bave snimanjem i cena varira od ordinacije do ordinacije. Naime, cena snimanja se razlikuje i od samog snimka, pa nije ista cena ako je neophodan 2D ili 3D snimak. Ako vas stomatolog uputi da uradite ortopan snimak, onda znajte da je reč o 2D snimku.
Razlika između 3D i običnog snimka zuba
Samo jedan od načina za simanje je ortopan snimanje zuba. Reč je o dvodimenzionalnom snimku prostora gornje i donje vilice pomoću kojeg se vide svi zubi u vilici, koren, oni zubi koji tek treba da niknu, njihov položaj i njihovo zdravlje.

Međutim, nije jedini snimak koje se može napraviti. Jedan od boljih snimaka jeste 3D ortopan koji je zapravo savremena verzija snimka u kojem se jasno vidi gornja i donja vilica iz više uglova. Stomatolozi ovaj snimak zahtevaju pre nego što krenu sa ugradnjom implanta, jer on tačno prikazuje širinu i visinu kosti, ali i odnos drugih struktura u vilici. Na osnovu ovog snimak lekar je potpuno siguran u zdravlje vilične kosti i celokupno oralno zdravlje, tako da je jasno koliko je ovaj snimak važan.

To što 3D snimak daje mnogo više podataka ne znači da je mnogo više vremena potrebno da se on izradi. Svega 10 minuta je dovoljno da bi se na jednom mestu tačno videlo kakvih problema imate u vilici.
Snimanje zuba – najvažnije za lečenje zuba
Iako vam niko to neće posebno naglasiti, ali treba istaći da je snimanje zuba zapravo i najvažnije kako bi se zubi pravilno lečili. Stomatolog zahvaljujući snimku postavlja pravilnj dijagnozu i pristupa odgovarajućem načinu lečenja, a netačna dijagnoza i mogućnost greške tokom lečenja svedena je na minimum.