Koliko je opasan nimulid

Izvor: Mondo, 17.Maj.2013, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je opasan "nimulid"

Tokom 2012. i prvog kvartala 2013. godine u Nacionalnom centru za farmakovigilancu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) zabeleženo je sedam prijava neželjenih reakcija na lek "nimulid" (nimesulid).

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Aleksandar Tucović je rekao, povodom velikog interesovanja javnosti o neželjenim dejstvima "nimulida", da se lek uzima najduže 15 dana i da se izdaje isključivo uz lekarski recept.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je naveo da su u prijavama neželejenih reakcija na taj lek opisane blage do umerene reakcije -alergijske reakcije, osip, crvenilo, svrab, otok, urtikarija, mučnina ... ali nijedna nije vezana za oštećenje jetre.

Tucović je objasnio da je "nimulid" nesteroidni antiinflamatorni lek sa analgetskim dejstvom i odobren je isključivo za primenu u terapiji akutnog bola i primarne dismenoreje (bolne menstruacije) i to samo kada se prethodna primena drugih dostupnih lekova pokaže neuspešnom.

Lekovi sa aktivnom supstancom nimesulid namenjeni za sistemsku primenu u Srbiji se nalaze u prometu kao "actasulid", tableta, 100 mg, nosilac dozvole Zdravlje A.D, "nimulid", tableta, 100 mg, nosilac dozvole UTI d.o.o. i "nimulid" MD, oralna disperzibilna tableta, 100 mg, nosilac dozvole UTI d.o.o.

Tucović je podsetio se sve neželjene reakcije koje eventualno mogu da se očekuju nakon primene nekog leka, navode u sažetku karakteristika leka i u uputstvu koje se nalazi u pakovanju leka.

"Na isti način je potencijalni rizik od oštećenja jetre pri primeni "nimulida" već poznat i opisan u sažetku i uputstvu za lek", istakao je Tucović.

Prema njegovim rečima, u cilju smanjenja rizika od oštećenja jetre na minimum, ALIMS je ukinula primenu leka "nimulid" u simptomatskoj terapiji bolnog osteoartritisa, s obzirom na to da je osteoartritis hronično oboljenje i da se dugotrajnom primenom "nimulida" posledično povećava rizik od oštećenja jetre.

Ograničenje indikacijskog područja je nastalo na osnovu procene koristi i rizika primene "nimulida" koju je objavio Komitet za humane lekove (Committee for Medical Products for Human Use - ĆMP) Evropske Agencije za lekove (EMA), usled aktuelnih pitanja o gastrointestinalnoj i hepatičkoj bezbednosti primene lekova sa sistemskim delovanjem koji sadrže "nimulid".

Analizom rezultata sprovedenih epidemioloških studija, dostupnih izveštaja o neželjenim dejstvima leka, kao i podataka iz objavljene literature, ĆMP je došao do zaključka da je primena nimesulida udružena sa povećanim rizikom od hepatotoksičnosti u poređenju sa drugim antiinflamatornim lekovima.

"Kao posledica ove restriktive bezbednosne mere u primeni nimesulida sprovedene u Evropskoj uniji i Srbiji, nosioci dozvola za lekove sa aktivnom supstancom nimesulid koji su namenjeni za sistemsku primenu, u saradnji sa ALIMS-om, uputili su pismo zdravstvenim radnicima aprila 2013. godine, a najvažnije informacije pisma bile su preporuke za zdravstvene radnike", podvukao je Tucović.

Lekarima je tada naloženo da se "nimulid" ne sme propisivati u terapiji bola kod osteoartritisa, kao i da ga treba koristiti samo kao lek drugog terapijskog izbora i to isključivo u terapiji akutnog bola i bolnih menstruacija.

Tucović je podsetio da je primena "nimulida" sa drugim potencijalno hepatotoksičnim lekovima kontraindikovana, kao i primena kod alkoholičara i pacijenata sa bolestima zavisnosti.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.