Koliko ima mokraće u bazenu za rekreaciju

Izvor: B92, 02.Mar.2017, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko ima mokraće u bazenu za rekreaciju

Čak je i plivač Majkl Felps priznao da “svako ponekad piški u bazenu”, ali naučnici su konačno saznali koliko često.

Kanadski stručnjaci su pronašli način da izračunaju koliko urina se nalazi u svakom bazenu, nakon što su testirali 31 bazen i đakuzi u Kanadi. Oni su pronašli tragove urina u svakom od njih.

U proseku, utvrđeno je da na svakih 500.000 litara vode u bazenu ima oko 36 litara urina, ali su rezultati pokazali da ljudi više uriniraju u đakuzijima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tako je utvrđeno da je nivo urina u jednom hotelskom džakuziju čak tri puta veći od nivoa u najgorem bazenu.

Naučnici kažu da su do tih podataka došli merenjem kalijum acesulfama u bazenima i džakuzijima. To je zaslađivač koji se nalazi u veštačkim supama, gaziranim napicima, slatkišima i jogurtu, a 95 odsto od unete količine, napušta ljudsko telo u nepromenjenom obliku, što ga čini dobrim indikatorom prisustva urina u vodi.

Iako sam urin nije štetan, u kombinaciji sa hlorom može da stvori “nusprodukte dezinfekcije”, koji mogu biti opasni. Ipak, istraživači kažu da to nije razlog da ne uživate u plivanju i da je to tek podsednik da nije dobro mokriti u bazenu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici izračunali koliko urina ima u bazenima

Izvor: Radio 021, 02.Mar.2017

Čak je i plivač Majkl Felps priznao da "svako ponekad piški u bazenu", ali naučnici su konačno saznali koliko često...Kanadski stručnjaci su pronašli način da izračunaju koliko urina se nalazi u svakom bazenu, nakon što su testirali 31 bazen i đakuzi u Kanadi. Oni su pronašli tragove urina...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.