Koliko dobro spavamo?

Izvor: B92, 17.Feb.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko dobro spavamo?

Ukoliko se ovog jutra probudili mrzovoljni i opterećeni jer niste dovoljno spavali, niste jedini.

Skoro dve trećine stanovnika Velike Britanije se bori za dobar san i odmor tokom noći, sudeći po istraživanjima.

Problem je postao tako ozbiljan da stručnjaci kažu je to veliki deo brige o javnom zdravlju. Oko 60 % odraslih osoba priznaje da je imalo problem sa sa spavanjem i retko uspeju da odspavaju preporučenih 6 ili 7 sedam sati dnevno.

Više od trećine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njih patiod nesanice, a mnogi se bore sa ovim problemom već godinama. Lekari upozoravaju da nedostatak sna izaziva depresiju, manjak koncentracije i sposobnost da se izborimo sa najjednostavnijim dnevnim obavezama.

Sudeći po rezultatima u glavnom izveštaju, osobe koje muči nesanica imaće 4 puta više problema u vezi. Takođe, imaju 3 puta veće šanse za teškoće u koncetraciji ili loše raspoloženje, a dva puta veće za pad energije.

Četvrtina odraslih osoba ima druge probleme u vezi sa snom, kao što su škripanje zuba ili apnea – poremećaj koji karakterišu abnormalne pauze u disanju što izaziva da se oboleli bude tokom noći.

Samo oko 39 % ljudi ima zdrav san, sudeći po istraživanju koje je obuhvatilo 5300 osoba.

„Dok je veliki naglasak, sa pravom, dat na važnost ishrane i fizičke aktivnosti, glavni uticaj sna na fizičko i mentalno zdravlje je dugo bio zanemarivan" izjavio je dr Endrju Mekulo.

Stručnjaci kažu da je odraslima potrebno najmanje 5 sati neprekidnog sna svakog dana da mogli pravilno da se koncentrišu i funkcionišu. Broj sati varira od osobe do osobe, jer, dok je nekome potrebno 8 sati, postoje osobe kojima je dovoljno svega 3 sata sna.

U međuvremenu, tablete koje bi pomogle da se izleče ovi poremećaji koji mogu da da dovedu do dijabetesa pa čak i do raka, bi mogle uskoro da se pojave, jer su naučnici utvrdili tajne biološkog sata.

Proteini pod nazivom peroksiredoksi u crvenim krvnim zrncima su ključni pokretači tokom ciklusa od 24 sata, rekao je Akileš Redi sa Univerziteta Kembridž.

Razumevanje kako ciklus od 24 sata funkcioniše u ćelijama može da omogući terapije „o kojima nismo ni sanjali pre nekoliko godina”, rekao je dr Redi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.