Koliko često se tuširate?

Izvor: B92, 05.Jun.2013, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko često se tuširate?

Svakodnevno tuširanje moglo bi da postane stvar prošlosti, ako uzme maha novi trend “higijenske redukcije”.

Umesto svakodnevnog kupanja, zagovornici ovog trenda smatraju da je dovoljno prati se svega jednom ili dva puta nedeljno, jer se češćim tuširanjem navodno koža i kosa oslobađaju korisnih prirodnih masnoća.

Iako ovo možda zvuči odvratno, izgleda da mnogi smatraju da u tome ima istine, budući da je istraživanje koje je sproveo jedan britanski proizvođač >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << papirnih maramica pokazalo da se čak 41 odsto muškaraca i 33 odsto žena u toj zemlji ne tušira svakodnevno.

Studija je takođe pokazala da se čak 12 odsto kupa jednom nedeljno.

Čak 37 odsto mladih priznaje da dnevna higijena podrazumeva samo prskanje dezodoransom.

Prema rečima sociologa dr Elizabet Lankaster sa Lankaster univertziteta kaže da je svakodnevno tuširanje postalo navika tek nedavno i da su pre manje od jednog veka naši preci išli na kupanje jednom nedeljno.

Dok dermatolozi brinu o uticaju spiranja korisnih ulja, borci za očuvanje životne sredine odavno upozoravaju da previše vremena provodimo pod tušem.

“Intenzivno tuširanje remeti prirodnu floru kože i njena ulja”, smatra Džon Oksford, profesor virologije na Medicinskom i stomatološkom fakultetu Kraljice Meri.

Ono što Oksford zamera svojim sugrađanima je to što ne peru ruke dovoljno, jer je Britanski savet za higijenu otkrio da čak polovina populacije to čini manje od pet puta dnevno.

“Sve dok ljudi peru ruke dovoljno često i vode računa o delovima tela ispod pojasa, dovoljno je da se tuširaju svaki drugi dan. Čak je i dva puta nedeljno u redu. Trebalo bi da se peremo kako bismo sprečili infekcije, a ne da bismo mirisali lepše”, zaključio je on.

Koliko često se vi tuširate?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koliko se često tuširate?

Izvor: Radio 021, 05.Jun.2013

Svakodnevno tuširanje moglo bi da postane stvar prošlosti, ako uzme maha novi trend "higijenske redukcije".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.