Koliko često perete posteljinu?

Izvor: B92, 17.Maj.2013, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko često perete posteljinu?

Čak četvrtina Britanaca priznala je da posteljinu nije promenila barem šest meseci, pokazala je nova studija.

Samo 17 odsto ispitanika menja posteljinu svake nedelje, dok 28 odsto njih to čini jednom mesečno.

Stručnjake je zabrinula činjenica da čak 24 odsto Britanaca pola godine (i duže) ne menja posteljinu.

Dr Adam Foks, pedijatrijski alergolog iz Londona, upozorava da su prljave posteljine rasadnik bakterija koje mogu izazvati čitav niz zdravstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problema.

“Čišćenje spavaće sobe i promena posteljine nisu važni samo zbog izgleda. Trećinu života provodimo spavajući, a naša tela svakodnevno rasipaju na milione ćelija kože od kojih većina završi u krevetu.

Uz to, tela luče tečnosti, znoj i masnoću tokom spavanja. Sve to može predstavljati pogodno tle za razvoj bakterija i grinja”, kaže Foks.

On dodaje da su grinje same po sebi bezopasne, ali da njihov izmet može podstaći alergije i izazvati brojne zdravstvene komplikacije.

Ovi alergeni mogu izazvati astmu i rinitis, pa čak i pogoršati simptome ekcema.

“Preporučljivo je da se posteljina pere jednom, pa i dva puta nedeljno na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa, naročito ako imate alergije”, dodaje dr Foks.

Koliko često vi perete posteljinu?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.