Koji sve organi stradaju ako ste samo u društvu pušača? Pušenje će vas ubiti pre ili kasnije VIDEO

Izvor: B92, 26.Dec.2023, 13:46

Koji sve organi stradaju ako ste samo u društvu pušača? "Pušenje će vas ubiti pre ili kasnije" VIDEO

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je da će Zakon kojim se potpuno zabranjuje pušenje na javnim mestima – u kafićima, restoranima, barovima, na stadionima, autobuskim stajalištima biti uveden sledeće godine.

Jesmo li mi spremni za njegovo uvođenje? Koji organi stradaju osim pluća kod osoba koje godinama sede u društvu pušača? Da li je manje opasno koristiti zamene za klasične cigarete? To su samo neka od pitanja koja zanimaju mnoge.

Gost emisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Jutro" bio je prof. dr Petar Seferović, koji je pokušao da detaljnije objasni uticaj cigareta na zdravlje pušača, ali i onih koji su samo u prisustvu pušača.

"Pre ili posle će vas sigurno ubiti cigare. Naš zadatak je da se institucionalno borimo protiv pušenja", istakao je dr Seferović.

Pitanje je i da li je moguće zabraniti u potpunosti pušenje.

"Onaj ko puši ugrožava i svoju porodicu, ne samo sebe, efekat duvana i tzv. pasivno pušenje su dokazane medicinske činjenice. Naročito kod mlađih muškaraca koji su pušili, to može da bude jedini odlučujući faktor rizika koji može da dovede do promena na plućima", dodao je on.

Prema njegovim rečima, poseban problem je pušenje kod mladih, iako se njemu čini da danas puši znatno manji broj ljudi kada su u pitanju studenti Medicinskog fakulteta.

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.