Koja je najbolja terapija za reumu VIDEO

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 21:49

Koja je najbolja terapija za reumu VIDEO

Reuma - bolest kičme, može godinama tinjati u našem orgaizmu, a da toga nismo ni svesni sve dok neki okidači ne alarmiraju situaciju poput obične virusne prehlade ili čak akumulirani stres.

Takvo iskustvo imala je Mirjana Lapčević, koja već 25 godina živi sa reumatoidnim artritisom, koja je danas gostovala u emisiji "150 minuta" televizije Prva, o čemu je i govorila. Ona je, kako kaže sa 42 godine saznala da ima reumu, a nekoliko godina kasnije imala je prvu terapiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Kao prvu terapiju primila sam metotreksat - hemijski lek koji menja tok bolesti. A, ako se koriste antireumatici, oni samo smanjuju upale i bolove ali ne mogu da zaustave tok bolesti, to mogu samo hemijski lekovi. Tu je zlatan standard metotreksat koji je lek za maligne bolesti, ali u ovom slučaju se on koristi u malim dozama i jednom nedeljno i njegovi neželjeni efekti su značajno manji, a efikasnost je izuzetna. Posle konzumiranja leka se 24 sata pije folna kiselina, upravo kako bi se sprečili neželjeni efekti, a ukoliko ovaj lek ne deluje, što je retko, pored njega se ukljuuju i drugi hemijski lekovi", ispričala je Mirjana, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.